rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Versszínházi emlékműsor Nagybányán az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulójára

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Arccal a földön a Huszadik Század!” - Tallián Mariann és Lázár Balázs budapesti színművészek előadásában. Az előadást szerkesztette: Rózsássy Barbara József Attila-díjas költő.


A műsor keretét Vörösmarty Mihály két verse adja, elemelve, egyetemessé téve ezáltal az előadás mondanivalóját, melynek tartalmát a „füveskertiek”, az 56-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönversei adják. A „füveskertiek” legismertebb tagjai – akiknek versei elhangzanak - a forradalom későbbi mártír költője Gérecz Attila, és Tollas Tibor, Kárpáti Kamill, Szatmáry György, Béri Géza, Tóth Bálint. 

Az ötvenes években a diktatúra börtönében sínylődtek Vácott, ahol 1954-ben - a Nagy Imre-féle politikai vezetés jóvoltából – szabadabban összeülhettek a börtönkápolna melletti füves tisztáson (innen az elnevezés: „füveskertiek”). Az egykori börtönlakók emlékezete szerint ebédidőben s munkavégzés után itt is, mint a recski munkatábor estjein, valódi irodalmi élet zajlott.

A versszínházi előadás két szereplős. Egy férfi és egy nő. Díszlet nincs, csak a csupasz tér. Egyetlen kellék van, egy kötél, mely szimbolikájában újabb és újabb jelentésrétegekkel ruházza fel az adott versszituációt.   A férfi a börtönben írja, fogalmazza meg gondolatait.  A nő a remény bátorságával erőt adva, kívülről reflektálva, a különböző női sorsokat felvillantva, néhol Angyalként, néhol Anyaként, szerelmes lányként moderálja a férfi gyötrődéseit, kérdésfelvetéseit és megidézi és emlékezik az eljövendő és beteljesedett forradalomra. A mű célja 1956 szellemiségének, kulturális örökségének ápolása, s hogy hitet tegyen az emberi szellem szabadsága mellett, mert a versek, az alkotás ereje képes az olyan zsarnoki, sötét elnyomó rendszert is legyőzni, mint amilyen a kommunista diktatúra volt. 

Az előadásra 2016. november 18-án, pénteken kerül sor a Nagybányai Városi Színház studiótermében, 17 órátol.

Az előadás után szabad beszélgetésre kerük sor az emlékműsor szerkesztőjével, Rózsássy Barbara,József Attila-díjas költővel.

A belépés ingyenes.

Szervező: Nagybányai RMDSZ és a Máramarosi Magyar Vállalkozók Egyesülete (MAVÁSZ)

Az előadás támogatója: Magyar Írószövetség

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek