rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vészesen fogynak a zsiráfok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A zsiráfok látványa nélkül nehéz elképzelni az afrikai szavannákat. Ezért ijesztőek egy zsiráfvédelmi szervezet most közzétett adatai: az elmúlt 15 évben 40 százalékkal csökkent a zsiráfok száma.


Gyorsan csökken a világ egyik legismertebb és legkedveltebb afrikai állatának egyedszáma. Tizenöt éve még mintegy 140 000 zsiráf (Giraffa camelopardalis) kóborolt Afrika síkságain és erdeiben. Mára ez a létszám több mint 40 százalékkal csökkent, írja a Zsiráfvédő Alapítvány legújabb felmérésében. Mint annyi más faj esetében, a hanyatlás fő okai között szerepel az élőhely elvesztése, az élőhely feldarabolódása, a túlvadászat és az orvvadászat.

Nem figyelnek a zsiráfokra

Sajnos ez a drasztikus populáció csökkenés eddig nem kapott túl nagy figyelmet. „Összehasonlításképpen, miközben rengeteg figyelmeztetés jelent meg és sokszor kongatták a vészharangot, hogy az orvvadászat miatt kihal az afrikai elefánt, holott az afrikai elefántok létszámát 450 000-re becsülik, ezzel szemben a zsiráfok egyedszáma 80 000 körül mozog” – mondta Kathleen Garrigan, azAfrikai Vadvédelmi Alap kommunikációs tisztviselője, hozzátéve, hogy természetesen ez nem kisebbíti az elefántok helyzetének súlyosságát.

Meglepő módon még a szakemberek sem fordítottak túl sok figyelmet a zsiráfokra egészen az elmúlt öt évig. „Sokat megtudtunk az ökológiájukról, de tudásunk még mindig jóval alatta marad a más fajokról szerzett ismereteinknek” – mondta David O’Connor, a San Diegó-i állatkert természetvédelmi szakembere. A zsiráfokról kevesebb mint 70 szakcikket publikáltak az elmúlt tíz évben, szemben az afrikai elefántról megjelent 160 cikkel.

Elégtelen természetvédelmi erőfeszítések

Noha több szervezet felvállalta a zsiráfok védelmét, a természetvédelmi erőfeszítések – összességükben véve – messze elmaradnak a megkívánttól. Még a zsiráfok élőhely területének egészén dolgozó Zsiráfvédő Alapítványnak sem volt teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottja eddig az évig. Most is csak egyetlen egy van: a szeptembertől itt dolgozó általános igazgató, Julian Fennessy.

„A zsiráfok az elfelejtett megafaunához tartoznak. Tényleg nem kapják meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelnének. Ennek következtében a zsiráfokat veszély fenyegeti” – mondta Fennessy.

Miért fordítanak a szükségesnél kevesebb figyelmet a zsiráfokra még a szakemberek is? „Valószínűleg egyszerűen átsiklik felettük az emberek figyelme” – mondta O’Connor. „Annyira kézenfekvő a létük. A zsiráfok mindenütt ott vannak a gyerekkönyvektől kezdve az állatkertekig. Könnyen megláthatók, ezért az emberek nem is gondolják, hogy aggódni kellene értük. Pedig kell!”

A következő néhány év kritikus a zsiráfok szempontjából. Fennessy és más kutatók most gyűjtik össze azokat az adatokat, amelyek a zsiráf faj – és azon belül kilenc alfaj – helyzetének pontos értékeléséhez szükségesek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a zsiráf – két veszélyeztetett alfaj kivételével – jelenleg nem fenyegetett állatként szerepel. Fennessy szerint azonban az új adatok alapján több más alfaj minősítése is veszélyeztetett lesz jövőre vagy azután. Ezután talán a világ végre észreveszi majd, milyen veszélyeztetetté vált ez az ikonikus óriás.

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek