no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vida Noémi önkormányzati képviselőjelölt választási programjából

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mind az RMDSZ, mind a saját programom fontos alappillérei a szociális szféra, kultúra és oktatás. Íme néhány gondolat a programomból:


Társadalmunk alapsejtje a család. Éppen ezért javasolom a családbarát önkormányzatot. Mit is jelent ez? Azt, hogy az önkormányzat olyan szolgáltatásokat és programokat finanszíroz, amelyek a közösség igényeire, szükségleteire válaszolnak. A családtámogató és gyermekvállalást ösztönzõ programok finanszírozása elsõdleges, melyek kivitelezésében együttmûködés szükséges a civil, ifjúsági és egyházi szervezetekkel. Ilyenek lehetnek például:

- a házi beteg- és idõsgondozás - nagyon sok az egyedülálló, idõs, beteg ember. Ezen nyugdíjasok legjobban, legotthonosabban a családi fészekben érzik jól magukat. Számukra kellene biztosítani étkeztetést, bevásárlást, takarítást, egyszóval: törõdést és vigaszt

- a nagybányai magyar idõskorúaknak és nyugdíjasoknak szeretnénk egy klubhelyiséget kialakítani, ahol találkozhatnak, programokat szervezhetnek, szabadidejüket eltölthetik, egyszóval, szocializálnak, együtt vannak. Egy idõs ember számára nagyon fontos, hogy emberek között legyen és igénye van arra, hogy egy kis közösséghez tartozzon

- a rászorulók számára napi étkeztetést biztosítani

- családsegítõ központok kialakítása, a meglevõk fejlesztése

- a napközi- és bölcsõdeprogram folytatása, a meglévõ intézmények felújítása és fejlesztése - ennek keretében kialakítani egy magyar nyelvû bölcsõdecsoportot is -, ezzel is elõsegítve az anyukák munkába való visszaállását

- a munkáltatókat  családbarát munkahelyek kialakítására kell ösztönözni. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekgondozásból visszatérõ nõk munkájukban hatékonyabbak és pontosabbak. Szükséges azon vállalatok kezvezményekben való részesítése, amelyek munkahelyi bölcsõdéket hoznak létre, hiszen így a jó munkaerõ  korábban és nyugodtabban tud visszaállni a dolgozó anyukák táborába.

 - a többgyerekes családok támogatása, hogy könnyebben jussanak el kulturális és sportrendezvényekre, valamint utazástámogatás ezen családoknak

- iskolán kívüli tevékenységek támogatása, az afterschool (tanítás utáni) programok fejlesztése

- a rászoruló gyermekek szociális juttatásokban való részesítése; a juttatás alatt egyre inkább a különbözõ szolgáltatásokhoz való juttatás a cél, tehát nem pénz, hanem étkezés, foglalkoztatás, tanszer, utaztatás stb.

- a szerfogyasztás (alkohol, drogok), a dohányzás megelõzésére irányuló tevékenységek a gyermekek/fiatalok körében; egyre inkább háttérbe szorulnak ezek a képzések és információk, pedig nagyon aktuálisak és fontosak.

- a külföldön dolgozó szülõk itthon maradt gyermekeinek a gondozására irányuló tevékenységek, programok

- oktatási és szociális téren fontos lenne az iskolai hálózatba bevonni a szociális munkásokat, akik információval, közvetítéssel tudnák segíteni a gyermekeket és családokat

Hagyományápolás, kultúra

- az önkormányzati költségvetésbõl még hangsúlyosabban támogatni kell azokat a szakintézményeket és civil szervezeteket is, amelyek magyar hagyományaink, nemzeti identitásunk megõrzését és megerõsítését szolgálják.

- a közösségi házakban mûködõ civil szervezetek tevékenységének önkormányzati támogatása

-  a kulturális intézmények további támogatása, mind a belvárosban, mind a nagy lakónegyedekben; a Városi Mûvelõdési Ház tulajdonjogának tisztázása, a város hatáskörébe juttatása, majd felújítása, anyagi feltételeinek és felszereltségének  biztosítása.

- különös odafigyelés a történelmi, mûemlék jellegû épületek restaurásálára, felújítására és megõrzésére, valamint ezek többnyelvû feliratozásának sürgetése

- az egyházi jellegû mûemlékek állagmegõrzõ és felújító munkálatainak állami és önkormányzati támogatása.

- jeles történelmi és mûvelõdési személyiségeink emlékhelyeinek létrehozása és ápolása

- a magyar történelmet idézõ épített örökség megõrzése és érvényesítése, a magyar múltat idézõ emlékhelyek ápolása és újak feltárása, bekapcsolódva az „Örökségünk õrei” erdélyi hálózatába

- a magyar hagyományok, kultúra és történelmi örökségünk által hozzájárulni és színesíteni a várost,  az Európa Kulturális Fõvárosa cím elnyerése érdekében.

Szolgáltató önkormányzatot szeretnék. Ez azt jelenti, hogy minél pragmatikusabb határozatokat kell hozni, amik a közösség igényeire válaszolnak, hasznára válnak, ugyanakkor a városi komfort növekedését is megcélozzák, és mindenképp növelik a város hírnevét is. A jövõ önkormányzatának, ahhoz hogy versenyképes legyen, minõségi ügyintézést is kell nyújtania és a gazdasági folyamatok szerves részeként, vagyis szolgáltatóként kell mûködnie, hogy gördülékenyebben menjen az ügyintézés, segítve az embereket és cégeket, nem hátráltatva azokat.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek