k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Visszavonta Florin Cîțu azt a miniszteri rendeletet, amely miatt menesztette Vlad Voiculescut

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Alighogy kinevezte az államfő megbízott egészségügyi miniszternek, Florin Cîțu kormányfő szerda este visszavonta azt a miniszteri rendeletet, amely új kritériumokat szabott a karantén bevezetésére egyes településeken, és amely miatt menesztette Vlad Voiculesu eddigi tárcavezetőt.


A rendelet visszavonása már megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A vitatott intézkedést kedden tette közzé az egészségügyi minisztérium, és az új szabályok bizonyos pontszámokat határoztak volna meg a súlyosan koronavírus-fertőzött települések esetében. E szerint, ha például egy 100 ezer lakosú vagy annál nagyobb város és vonzáskörzete elérte volna a 60 pontot, el lehetett volna rendelni a vesztegzárat, a kisebb közigazgatási egységek esetében 70 pont lett volna a határ.

Florint Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök szerint az USR–PLUS pártszövetség által a szaktárca élére állított Voiculescu nem konzultált erről vele, a döntésről a Hivatalos Közlönyből értesült, és mivel már több, a közvéleményt és a kormánykoalíciót is megosztó döntése volt a miniszternek, szerdán javasolta Klaus Iohannis államfőnek, hogy mentse fel tisztségéből (vele együtt a rendeletet aláíró Andreea Moldovan államtitkárt is).

A kormányfő Dan Barna miniszterelnök-helyettesre, az USR–PLUS társelnökére bízta volna ideiglenesen az egészségügyi minisztérium vezetését, de a koalíciós partner ezt nem fogadta el, sőt azt mondta, hogy megvonják a politikai támogatást Cîțutól, és csak úgy hajlandók a további közös kormányzásra, ha leváltják a miniszterelnököt.

A kormány fő erejét jelentő PNL elnöke, Ludovic Orban kijelentette, hogy Cîțu továbbra is élvezi a liberálisok bizalmát, és a harmadik koalíciós partner, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes is támogatásáról biztosította Cîțut. A hárompárti egyeztetés a napokban várható a válság elsimításáról.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek