k rmdsz
2024. április 23., kedd Béla napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Windows 10: a régi Windowsnak annyi

| Vélemények 5 | Nyomtatom | A+ | A-

A Microsoftnál komoly hagyománya van annak, hogy ötleteket vesznek át az Apple-től, ez a Windows 10-nél is észrevehető. De ezzel igazából nincs is semmi baj, mert a végeredmény úgyis egészen más lesz: egy olyan rendszer, amit tableten is számítógépen is jó használni.


A Microsoft szakítani akar a múlttal, ez most már egyértelmű. A Windows 10 előző héten kiadott demóverziójában sokkal több a modern vonás, mint a korábbiban. Néha olyan érzésünk van, mintha nem is egy operációs rendszerben lépkednénk, hanem egy weboldalon. A beállítások újfajta menüjében lévő ábrák egyáltalán nem hasonlítanak sem a régi ikonokra, sem a Windows 8-as csempékre, és tényleg csak egy szép nagy fotó hiányzik az ablak fejlécéből, túlzottan boldog emberekkel (mint amilyenek a céges portálokon szoktak lenni), mert így nagyon sivár ez a felület.

A régi Windows, a maga Start menüjével, tálcájával és ablakaival, mostanra teljesen feloldódott abban a színes kavalkádban, ami a Windows 8-ban még teljesen elkülönítve jelent meg, eredetileg Metro interfész néven (jogi viták miatt dobták a nevet, és maradt a modern interfész). A Windows 10 nemcsak egy új rendszer lesz a Microsofttól, hanem valódi korszakváltást hoz a társaság és a felhasználók életében.  

Ebben a verzióban, amit most a Windows Insider programban részt vevő önkéntes tesztelők tudnak letölteni, még nincs benne az összes olyan extra, amit a Microsoft múlt héten mutatott be a sajtótájékoztatóján. Némelyiket már a következő hónapokban közzéteszik, de vannak köztük olyan funkciók is, amelyekre legalább nyárig várni kell.

Hello Start menü!

Kezdjük mindjárt a legfontosabbal, a Start menüvel, az ugyanis megint jókora változáson esett át. Az ősszel kiadott Windows 10-ben még furcsán keveredett a Windows 7-es menüstruktúra a modern csempékkel, most viszont már letisztult, egységes a felület. A bal oldalon lévő listán a szoftverek neve mellett négyzet alakú ábrák vannak, amelyek jobban hasonlítanak a csempékre, mint a Windows 7-es ikonokra.

win 10 startmenu normal.png

A jobb fölső sarokban pedig megjelent egy négyágú nyíl, ami egyértelművé teszi, hogy a felület átméretezhető. Ha rábökünk, akkor a Start menü elfoglalja a teljes kijelzőt, ahogy a következő képen is látható. Így jobban átlátjuk a csempéket, amelyek - mint az a Windows 8 óta ismert - nemcsak a programot tudják elindítani, hanem információt is közölnek. A hírolvasó a legfrissebb eseményekről, a levelező az új emailekről, a naptár a következő eseményekről.

win 10 beallitas start.png

Hey, Cortana!

A tálcán szembetűnő változás a Cortana/Bing keresőmező felbukkanása. Ez korábban a Start menüben volt, és szerintem ott volt jobb helyen, mert a most kiszorítja a programindító ikonokat a tálcáról. A működése nem változott: ha rányomunk a billentyűzeten a Windows-gombra, akkor rögtön elkezdhetjük begépelni a keresett tartalmakat, ahogy a Windows korábbi verzióiban is. A keresési eredmények közt megtaláljuk az általunk telepített appokat, webes tartalmakat, de még a Windows Store boltból letölthető alkalmazásokat is.

Elvileg ebben a keresőben kéne működnie a hangutasításokkal vezérelt Cortana asszisztensnek is, de ez még nem tűnik túl összeszedettnek. A Windows 10-et külföldön telepítettük fel a gépünkre, de amikor hazajöttünk Budapestre, a keresőmezőből eltűnt a mikrofon alakú ikon. Ki is írta a gép a Cortana beállításainál, hogy Magyarországon ez a funkció nem érhető el. Valahogy addig buheráltuk a regionális beállításokat, hogy végül aktiválódott a Cortana. Vagy legalábbis úgy csinált, mintha aktívan figyelne. Hibába kiabálunk neki, hogy "Hey Cortana!", arra egyáltalán nem akar reagálni. (Sokkal segítőkészebb volt a Halo című játéksorozat mesterséges intelligenciája, amiről a Cortana asszisztens a nevét kapta.)

win 10 cortana.png

Ezzel kapcsolatban vannak a legnagyobb aggodalmaink, a Cortana ugyanis a Bingre épül, és a Microsoft keresőmotorja nem túl pontos a régiónkban. Persze sokat segíthet a helyzeten, ha többen kezdik használni, mert akkor talán a Microsoft is áldoz majd valami pénzt a kereső népszerűsítésére, a helyi tartalmak alaposabb feltérképezésére. Egy valamiben vagyunk biztosak: a magyar nyelvű hangvezérlésnek jól kell működnie.  Ma már nem lehet magyarázat az anyanyelvű diktálás hiányára, hogy kis nép a magyar, túl kicsi a piac, mert a sokkal kisebb részesedésű Apple OS X-ben is elég jól működik a diktálás. A Microsoft esetében biztató, hogy a Cortanában az angol nyelv alváltozataival is törődnek, és egy külön kapcsolóval tudjuk aktiválni a nem anyanyelvű hangminták használatát.

Ezek vannak mostanában

A Windows 8.1-ben bevezetett jobb oldali menü is átalakult, most egy szélesebb értesítési sávot találunk a helyén. Itt olvashatjuk el a rendszer figyelmezéseit, például arról, hogy futtassuk le a vírusirtót, valamint az alkalmazások értesítéseit a friss emailekről, a sikeresen lezajlott fájlműveletekről. A Windows 10-ben egyesével kiválaszthatjuk azokat a programokat, amelyek nem jeleníthetnek meg figyelmeztetéseket. Ennek egy teljesen szűz rendszeren nincs nagy jelentősége, de sok alkalmazásnál már zavaró, ha állandóan értesítések ugranak fel a képernyőn.   

win 10 startmenu ertesites.png

A Windows 10 értesítőrendszere erősen emlékeztet az Apple értesítési központjára, amit 2012-ben vezetett be az OS X-en. Bár a Microsofté máshogyan néz ki, a Windowsban is jobb oldalról kell befelé húzni az ujjunkat az érintőkijelzőn (az Apple-nél ugyanígy kell lapozni a touchpaden), és bizonyos esetekben rögtön az értesítési felületen tudunk választ írni egy üzenetre, amire már az OS X-en is van lehetőségünk.

A hagyományos micsodák?

A fájlkezelő felépítése még emlékeztet a régire, de az ikonok már ott is lecserélődtek. Elég rondák lettek, különösen kis méretben, amikor csak annyi látszik, hogy egy nagy sárga paca előtt van valami izé, egy más színű folt, ami elvileg az adott mappa tartalmára utal. Újdonság a fájlkezelőben a megosztás menüpont, amivel pillanatok alatt kilőhetjük a képeinket a Facebookra. A Microsoft megoldása nem olyan szexi, mint amit az OS X-ben láthatunk, és többet kell kattintani, hogy eljussunk a megosztásig, de a Windows 10 sokkal színesebb. 

win 10 fajlkezelo.png

Most már az is tök mindegy, hogy régi vagy modern appot nyitunk-e meg, mert teljesen ugyanúgy viselkednek. A Windows 10 első nyilvános bétájában a modern appok kaptak felső ablakkeretet, benne a kicsinyítés, teljes kijelzőre nagyítás és bezárás gombjával, most viszont a régi alkalmazások kaptak egy új funkciót. A Windows 10-en mindegyik alkalmazást be tudunk csukni úgy, hogy az érintőkijelzőn megragadjuk az ablakát, és lehúzzuk azt a kijelző aljára. (Ez a Windows 8 óta létezik, és eredetileg csak modern appoknál működött.)

win 10 feladatkezelo.png

Amikor megnyomjuk az Alt-Tab gombokat, vagy az érintőkijelző bal oldalától húzzuk befelé az ujjunkat, és megjelenik a virtuális asztalok kezelőfelülete, akkor is egymás mellett láthatók a kijelzőn a régi és a modern appok.

Ebben a Windows 10-változatban jelenik meg először a Microsoft által Continuumnak nevezett funkció. Ez az értesítési panelen "Tablet Mode" néven fut, és arról gondoskodik, hogy amikor nem egérrel is billentyűzettel használjuk a gépünket, akkor minden ablak automatikusan teljes kijelzőn jelenjen meg. Ebben van némi logika, mert valóban nem könnyű az ujjainkkal átméretezni az ablakokat.

A Windows 8.1-ben bevezetett kétablakos módot azonban nagy hiba volt kivenni a rendszerből. Ezzel tudtuk érintőkijelzőn matatva is kényelmesen egymás mellé helyezni két appot, és utólag kellett az elválasztócsík húzkodásával módosítani a területi arányokat. Most csak a Windows 7-ből ismert megoldás létezik, az úgynevezett Aero Snap, amikor a kijelző széléhez húzott ablakok maguktól elfoglalják a kijelző egyik felét.

win 10 terkepben.png

Univerzális appok

A Windows 10 egyik különlegessége, hogy ugyanolyan appok tudnak futni rajta, mint az okostelefonokra szánt Windows Phone 10 platformon. Ezeknek a nagy részét sajnos még nem tudtuk kipróbálni, mert a most kiadott verzióhoz nincs még új Office, és néhány alap alkalmazás sincs felújítva. A Maps azonban már most is jól mutatja, hogy miként lehet egységessé tenni a mobilos és a számítógépes appokat. A számítógépen is le tudjuk tölteni a térképeket offline használathoz, és navigálhatunk autóval, gyalog vagy tömegközlekedve, akárcsak a Windows Phone-on. A nemrég bejelentett Spartan böngészőnek, ami teljesen más lesz, mint az Internet Explorer, egyelőre nyoma sincs a most elérhető Windows 10-ben.

Az univerzális alkalmazások a kisebb tableteken lesznek a legérdekesebbek, a 7-9 col közötti a mérettartományban. Ezek a piciny tabletek ugyanis közelebb állnak az okostelefonokhoz, mint a számítógépekhez, viszont dokkolóra kötve akár 24 colos monitorral is dolgozhatunk velük. Ilyenkor valóban hasznos lehet, hogy a Windows az érintőkijelzővel meg az egér-billentyűzet kombóval egyaránt baráti viszonyt ápol. Már nagyon várjuk, hogy megjelenjen az Intel Skylake platformja, amely ventilátoros hűtés nélkül működik, és egy kisebb tabletben is leadja egy gyors asztali gép teljesítményét.

win 10 store.png

Ingyen jön

A Microsoft az első évben ingyen adja oda a Windows 10-et azoknak a lakossági felhasználóknak, akik legális Windows 7-et vagy 8-at használnak. A vállalati licencekre nem érvényes ez a kedvezmény, de a céges IT-beszerzésekért felelős menedzserek úgysem a Windows 10 új kezelőfelületétől fogják hanyatt dobni magukat.

A Windows 10 fiatalos, üde kinézete nagyon vonzó, és a Microsoft hibrid koncepciója végre olyan formát kezd ölteni, ami laptopon és tableten is elég jól használható. Ez azonban még csak az első benyomásunk, néhány nap használat után. Az is látszik, hogy még rengeteg feladat áll a Microsoft fejlesztői előtt, mire véglegesíthetik a Windows 10-et, de nem féltjük őket, hiszen az ősszel kiadott verziót is igencsak feltuningolták.

Bár a most kiadott verziót még nem ajánlják használatra, mi megint belevágunk egy hosszabb tesztbe, és legalább egy hónapon át a Windows 10-et fogjuk használni mindenre. Mire végzünk, talán az is kiderül, hogy mikor kerül fel a rendszer végső telepítője a szerverekre.


​index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Veronica 2015.12.19 21:25:36
Featuring in Africa, we learned with the aim of the day by day dietciulfifs with the aim of these women is theft, exclusive of reasonably of on the house publicity (and men), ensuing in replace of dollars and more. The mammoth improvement I be inflicted with seen and lived each time with these women is their way of thinking! They are: http://axvhrruyvu.com [url=http://cykkcgrmri.com]cykkcgrmri[/url] [link=http://aokrgryyww.com]aokrgryyww[/link]
Angela 2015.12.19 10:58:09
Useful and Great..Its really hard to find inrmfoative info but here I can… Pretty nice post. I just wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing and I hope you write again soon..Thanks
Love 2015.12.18 11:09:15
Wow, wonderful blog. I just want to say that i like the deisgn of this blog How long does it take to make it? i like it very much!Your blog were great. The content were very interesting. I have really learned new things by your blog site.Really poverty to say with the aim of i like the deisgn of this blog How long does it take to progress to it? http://kzmnmjdqvmc.com [url=http://oqkfidiopq.com]oqkfidiopq[/url] [link=http://fjfjsb.com]fjfjsb[/link]
Yasmanialejandro 2015.12.14 23:31:20
McALLEN — Plans to build an Embassy Suites near the McAllen Convention Center have been kick-started by foreign invosters, who could commit $16 million to the hotel project.The development group, which operates several other McAllen hotels, recently partnered with the McAllen Economic Development Corp.’s EB-5 Regional Center, which matches foreign invosters with job-creating projects.
Geminis 2015.12.14 13:44:52
Great blog. I immediately huegnr to say with the aim of i like the design of this blog How long does it take to kind it? I like it very much!Your blog were lofty. The content were very attention-grabbing. I maintain really learned another things by your blog situate.Really poverty to say with the aspiration of i like the design of this blog How long does it take to progress to it?


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek