XVII. Nagybányai Történelem Vetélkedő - Értünk uralkodó Mátyás

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A magyar nemzetpolitikai államtitkárság 2018-at Mátyás-emlékévnek nyilvánította, melynek oka, hogy legnépszerűbb uralkodónkat, I. Mátyás királyt 560 évvel ezelőtt koronázták meg. Ennek apropójaként, a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület is csatlakozott a kezdeményezéshez, és idei történelem vetélkedőjét ebben a témakörben hirdette meg.


A közel két évtizedes hagyománnyal rendelkező vetélkedő ez év áprilisában lett meghirdetve, először átlépve a megye határait is. Június 3-ig lehetett jelentkezni ötfős csapatokban. Kilencven diák iratkozott fel, akik június 6-tól szeptember 1-ig, folyamatos feladatmegoldó versenyben vállalták tudásuk és szerencséjük összemérését. A háromfordulós  vetélkedő első két fordulója online-feladatmegoldó, pontgyűjtögető verseny volt. Ez a szakasz néhány csapat számára nehéznek bizonyult és lemorzsolódott. A döntő harmadik fordulójára szeptember 1-én került sor Nagybányán.

A döntős csapatok Nagybánya történelmi városrészének 19 helyszínét járták végig úgy, hogy egy kérdőív helyes válaszait keresgélték, versenyt futva az idővel. Feladatukat nehezítette, hogy a csapatok rá kellett leljenek három, almás kosarat tartó lányra, akiknek kosara aranyalmákat is tartalmazott. Így bizony, a szerencse is közrejátszott a végeredmény kialakulásában. Két korosztály szerint hirdettünk végeredményt, közel harminc diákot díjazva.

A VIII-XII. osztályosok csapatainak díjazottai a következők: I. helyezett lett a Mátyás kémei csapat, melynek tagja volt Mezey Kinga, Benkő Lilla, Vass Helga, Tóth Zsófia (X.A-B.) és Fucs Anita (IX. A-B.), II. helyezett a Napoleon csapat, melynek tagjai Precut Yvette, Balázs Udo, Korponay Albert (némethlászlós VIII. osztályos diákok) és Várvédő Ákos (N. Iorga – VIII.). A III. helyezést az Erdély harcosai érték el, melynek tagjai: Bokos Norbert, Mánc Lóránt, Nagy Lénárd, Várdai Erwin és Axinte Patrick (IX. A-B.).

A IV-VII. osztályosok győztes csapatai a Kós Károly Általános Iskola diákjai közül kerültek ki. I. helyezést ért el az Álruhások csapata: Kádár Tóth Gergő, Osváth Veronika, Román Cristian, Tóth Nikolett, Váncza Ruth (IV-V). Második lett a Mátyás-kutatók csapata, melynek tagjai: Erdei Heléna, Kis-Tóth Júlia, Nagy Henrietta, Nagy Petra és Varga Daniela (VI.). Harmadikként teljesített a Fekete  Hollók csapata. Tagjai: Cseterki Melisa, Mátyás Denisa, Mátyás Eliza, Takács Gabriella és Ferenczi Hilda (VI-VII.).

A vetélkedő főtámogatója az RMDSz Communitas Alapítványa. További támogatóink: Vánk Sándor, a Schönherr Gyula Történelem Kör tiszteletbeli elnöke, Nagy-Jenei Zoltán, a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület elnöke, a Rákóczi Szövetség, a koltói Suzy Panzió és a Crama Millennium. A díszes oklevelek, az értékes pénz- és könyvjutalom mellett, a két győztes csapat egy-egy háromnapos külföldi kirándulást nyert a támogatók jóvoltából.

Gratulálunk minden résztvevőnek.

A Szervezők

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6975 RON
1 dollár = 4.1192 RON
100 forint = 147.45 RON

NAGYBÁNYAI ESEMÉNYNAPTÁR