rmdsz 1
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Zátonyra futhat a Brexit?

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

A Brexitet könnyebb volt megszavazni, mint végrehajtani. Most a brit Legfelsőbb Bíróság akasztotta be a küllők közé a botot.


Nem lehet kiléptetni Nagy-Britanniát az Európai Unióból a parlament fölhatalmazása nélkül, döntött a brit Legfelsőbb Bíróság. Az ügy másodszor került a főbírók elé, november 3-án egyszer már kimondtak egy hasonló döntést, de Theresa May kormánya fellebbezést adott be. A testület most megerősítette a korábbi határozatot 11:8 arányban.

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia egyébként sem könnyű kiléptetése az Európai Unióból egy fokkal még bonyolultabbá vált. A britek 2016 júniusában döntöttek népszavazáson a Brexitről, és általános meglepetést keltve a választók 52-48 arányban a kilépésre szavaztak. David Cameron a szavazás után azonnal lemondott, és azóta Theresa May-nek kellene kitalálnia, hogyan lehetne a nép döntését a gyakorlatba átültetni. Nem lesz könnyű, ugyanis Brüsszel nem akarja fájdalommentessé tenni a britek távozását, akik gazdasági szempontból inkább szeretnének az egységes közös piac részei maradni, viszont az EU vezetése ezt – leginkább pedagógiai okokból – nem tenné lehetővé számukra a szabad munkaerőáramlás fenntartása nélkül. A kilépés ráadásul újranyitotta a skót függetlenség 2014-ben már lezártnak hitt kérdését, a skót lakosság ugyanis erősen uniópárti, és a skót kormány a Brexitet felhasználná egy újabb függetlenségi népszavazás kiírására.

Ebben a helyzetben Theresa May legalább azt szerette volna elkerülni, hogy a Brexit-törvényt keresztül kelljen vinni a kétkamarás westminsteri parlamenten. A kormányfő azzal érvelt, hogy a népszavazás bőven elég felhatalmazást jelent, de két magánszemélynek sikerült elérnie, hogy az ügyet a Legfelsőbb Bíróság napirendre vegye. Az eredmény pedig, mint mondtuk, az lett, hogy a parlament megkerülhetetlen.

Hivatalosan mindkét nagy párt, a konzervatívok és a Munkáspárt azt hangoztatja, hogy a frakciójuk nem fogja felülbírálni a nép akaratát. Ugyanakkor a képviselők között többségben vannak az EU-pártiak, és fennáll a lehetőség, hogy parlamenti eszközökkel legalább lassítani próbálják a kiléptetési folyamat megindítását, hogy aztán a közhangulat megváltozására hivatkozva újabb referendumot lehessen kiírni. A jelek szerint az unióból kilépni majdnem annyira nehéz, mint csatlakozni hozzá.

(valasz.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly 2017.01.25 15:13:27
Be(le) lépni sem volt könnyű. Tíz éve léptünk bele, de még most is bűzlik cipőnk talpa.
vgá 2017.01.25 09:27:57
nem olyan könnyű az Európai Unióból csak úgy kilépni


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek