rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Zeneparádé a Teleki Magyar Házban

| Vélemények 3 | Nyomtatom | A+ | A-

Kellemes meglepetésben részesítették a zenekedvelőket a nagybányai Művészeti Iskola növendékei, akik január 28-án, a Teleki Magyar Házban, Scott Joplin amerikai ragtime-zenész, Frederic Chopin és más közkedvelt zeneszerzők műveivel kedveskedtek a közönségnek.


Bevezetőként Dávid Lajos házigazdaként a tőle megszokott meleg szavakkal köszöntötte a jelenlevőket, megerősítve őket abban, hogy van igény erre a zenére, de arra is, hogy megismerjük tehetséges zenélő gyermekeinket, fiataljainkat. A továbbiakban Andrei Márta zenetanárnő és Sorina Gherman, a Városi Színház munkatársa, a koncert szervezői mutatták be (magyar és román nyelven) az éppen sorrakerülő zeneműveket.

Legelőször egy Scott Joplin szám hangzott el előadásukban, mégpedig A datolyák háza. Joplin afroamerikai ragtime-zenész volt a múlt századforduló idején; itt felhangzó művének pergő ritmusa – zordabb akkordok kíséretében – elevenséget takart.

Mares Hanna következett, Ádám Ernesztina tanítványa, aki J.S.Bach Preludium és fúgáját adta elő, lassú és gyors ritmusok váltakozásával.

A továbbiakban gyermekek tarkították az előadók sorát, saját kis lelkiviláguk hangulatában és szellemében. A hét éves Ana Bledea A nagytata és óráját adta elő, John Thompsontól, Maya Dulfu a Göndör hajú kiskutyát, Medeea Avram a Jönnek a zenészeket és az Esti éneket, Elekes Jonathan és Mara Talpos John Thompsontól a Két darabot és az All of met, Carina Fărcaș pedig A táncos medvét és a Korcsolyázót.

Nagyon kellemes meglepetés volt Sergiu Gliga saját szerzeménye, a Whispers of  love, azaz A szerelem suttogása. A táncos medvét  és a Korcsolyázót Vanesa Bucisan tolmácsolásában is hallhattuk: szinte magunk előtt láttuk a jópofa állatot aki vidáman lejti a táncot, vagy a jégen önfeledten korcsolyázó leánykát.

Sostakovicitól  A tánc következett a sorban, Mihai Riglea szellemes, könnyed játékával.

Vincze Henrietta szintén John Thompson Két darabját vette elő, majd egy profi és egy tanítvány együttes játéka következett: Sebi Nagy és diákja, Răzvan Apostol, az All of me-t adta elő (John Legend) magával ragadó előadásmódban; öröm és hangulat áradt a zongorabillentyűkből. Daniel Florea akkordjaiban (Rameau: Musette) egy békés, ritmusos világot elevenített meg.

Ismét egy fiatal tehetséget hallhattuk: Sergiu Gliga saját szerzeményével, az Owlpoppal töltötte be a termet. Mares Hanna Chopin Etudejét varázsolta a közönség elé, a tőle megszokott magabiztossággal és rutinnal birkózva meg a művel, átadva magát a romantika kisugárzásának.

A továbbiakban Cătălina Tesileanu Iacob Muresianu A madár c. művével a pihegő élőlény röpködését ábrázolta. Răzvan Apostol Debussy A kis négerjét adta elő, majd Yruma River flow into you c. zongoradalát Denisa Sancean előadásában hallhattuk.

A két szervező, Sorina Gherman és Andrei Márta Scott Joplin Cleophajával  zárta a koncertet; a mű ritmusos forgataga a múlt századelő Amerikáját elevenítette meg.

Egy gondolattal fejezném be a sorokat, amely e rendezvény mottójául is szolgáltathatna: a zene olyan művészet, amely egyetemes nyelven szól a hallgatókhoz: felemel bennünket, feltölt energiával.

Köszönetet mondunk a Művészeti Líceum két tanárnőjének, Andrei Mártának és Sorina Ghermannak önzetlen és hozzáértő munkájukért.

Varga Gábor

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Vincze Melinda 2015.02.04 19:35:05
reméljük, hogy az újságban azért helyesen fog szerepelni:) nagyon szépen köszönjük!
varga gábor 2015.02.04 18:53:24
sajnos nem lehet, de ha az új szó közli, mindent megteszek, hogy ott vincze legyen helyesen, köszönöm a megjegyzést
Vincze Istvan 2015.02.04 11:08:55
Ha lehetséges akkor kérem javitsa ki Vintze Henrietta helyett Vincze Henriettara (mert hibasan volt irva a névsorban is) Köszönöm.


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek