A katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet dolgoz ki az RMDSZ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ szakértői már dolgoznak a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezeten. A jogszabályt még idén el kell fogadnia a parlamentnek, hogy az iskola a jövő tanévtől már működhessen – tudtuk meg Porcsalmi Bálint ügyvezető elnöktől.


A politikust annak kapcsán kerestük meg, hogy Liviu Pop oktatási miniszter az RMDSZ képviselőházi frakciójával tartott találkozója után kijelentette: nem lehet lépni katolikus a gimnázium ügyében, amíg nem születik bírósági határozat az iskoláról. Azt is kijelentette: ha január közepéig lezárul az iskola ügyében indult per, újra lehet alapítani önkormányzati határozattal vagy miniszteri rendelettel.

„Ez Liviu Pop álláspontja. A véleményével nem tudunk azonosulni, és különösképpen nem is érdekel” – reagált a tárcavezető kijelentéseire Porcsalmi Bálint. Emlékeztetett, hogy az oktatási miniszter az elmúlt időszakban a marosvásárhelyi iskolával kapcsolatban négy-öt, egymástól eltérő, sok esetben egymással ellentétes álláspontra helyezkedett.

Az ügyvezető elnök elmondta: az RMDSZ Liviu Popnak azzal bejelentésével sem ért egyet, hogy a katolikus gimnáziumot miniszteri rendelettel alapítsák újra, mert ez könnyen megtámadható a közigazgatási bíróságon. Közlése szerint csak egy olyan jogi megoldást tartanának elfogadhatónak, amely a legnagyobb védettséget biztosítja az iskolának, ez pedig egy törvény lenne.

Porcsalmi elmondta, az RMDSZ szakértői már dolgoznak a katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezeten. Céljuk az, hogy az iskola a jövő tanévben elkezdhesse működését. Emlékeztetett: az iskolahálózatokat rendszerint február végén hagyják jóvá, addig pedig hatályba kellene lépnie a törvénynek. „Ez azt jelenti, hogy a parlamentnek még ebben az évben meg kell szavaznia a tervezetünket. Kezdeményezzük a sürgősségi eljárással történő elfogadását” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek a magyar kormányfőnek tett ígérete elegendő garancia-e arra, hogy a PSD-ALDE támogatni fogja az RMDSZ tervezetét, Porcsalmi kijelentette: „Bízunk benne, hogy Liviu Dragnea át tudja vinni a pártján az akaratát. Mi mindent elkövetünk azért, hogy a kérdés technikai részét kidolgozzuk, és olyan procedúrát alkalmazzunk, ami később nem lesz támadható”.

Egyeztetnek a szülőkkel és az egyházzal is

A döntés hátteréről Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság alelnöke a Maszolnak elmondta: a katolikus gimnázium ügyéhez rosszindulatúan viszonyult az önkormányzat, a polgármester, az önkormányzati hivatalnokok és azok a szülőka román tagozatról, akik ellenezték az iskola kiválását az Unirea Főgimnáziumból.

„Nekünk az a felelősségünk, hogy minden egyes olyan lépést megtegyünk, amivel az akadályok elhárulnak. Azt már elértük, hogy ha továbbra sem hajlandó a helyi önkormányzat a törvény és a szülők igénye szerinti iskolahálózatot elfogadni, akkor a miniszter rendelettel is léphet” – magyarázta. Hozzátette, a miniszteri rendelettel valóban az a gond, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadható, és akár a rosszindulatú személyek is tovább húzhatják vele az időt.

Ezért Szabó Ödön tájékoztatása szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök azt javasolta, hogy vagy a kormánynak, sürgősségi rendelet formájában, vagy – mivel egy sürgősségi kormányrendeletből utólag egy törvény lesz – egy megállót kihagyva, eleve egy parlament által elfogadott törvénnyel alapítsák meg a katolikus gimnáziumot.

A képviselő elmondta, a szövetségi elnök kinevezett egy szakmai bizottságot, amely már elkezdett dolgozni törvénytervezeten, mivel nagyon szorosak a határidők. Októberben a belső konzultáció, a jogi vélemények megvitatása zajlik. „Azt tervezzük, hogy miután előkészíttettük szakmailag ezeket a kérdéseket, az katolikus egyházzal és a szülőkkel konzultálva továbbvisszük az ügyet” – mondta Szabó Ödön.

Kelemen: meg fog oldódni az iskola ügye

Meggyőződése, hogy a következő tanévig újraalapítják a marosvásárhelyi római katolikus líceumot - jelentette ki Aradon tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: ebben a tanévben az iskola mint jogi személyiség nem létezik.

„Ha a marosvásárhelyi magyar közösség és a római katolikus egyház részéről van erre óhaj, akkor új tanintézet létesíthető, és meggyőződésem, hogy a probléma meg fog oldódni. Mert végül is nem hinném, hogy a románok szegényebbekké válnának attól, ha működne egy ilyen iskola. Ez a románoktól semmit nem fog elvenni, se a nyelvüket, se a kultúrájukat, se a vallásukat, se szellemi, se anyagi értelemben nem lesz szegényebb ettől a román közösség"  – idézte az Agerpres a politikust.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az új iskola felekezeti jellegű lesz-e, az RMDSZ elnöke azt felelte: a törvény lehetővé teszi a felekezeti iskolák alapítását. 

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6686 RON
1 dollár = 4.0026 RON
100 forint = 144.2 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

etető szék Eladó , alig használt, IKEA gyártmányú etetőszék 1-3 éves gyerek részére, 50 RON

Londoni, szállodai munka, nyelvtudás nélkül, csekély önerővel Londoni partnerünk megbízásából keresünk, Nyugat- London, Hounslow kerületébe 3*, 4* és (...)

Dolgozzon a Holland Királyság fővárosában Ön is szeretne külföldön dolgozni? Az egyik legfontosabb kérdés, amit érdemes (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Ön szerint szükséges-e a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítás?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

DerekBut Megmenthet az okostelefon az (...)

now buy viagra online here (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

szittya A Nagybányai RMDSZ közleménye

a kis bozgor chereces :) nem mondta meg (...)

HZS A Nagybányai RMDSZ közleménye

Szégyen és gyalázat ez a (...)

Mer Kell A Nagybányai RMDSZ közleménye

A nagybanya.ro oldalan olvasva ezt a (...)

David Aaron A Nagybányai RMDSZ közleménye

Ez a Kerekes Katalin nevezetű (...)

Kereszthegyi A Nagybányai RMDSZ közleménye

Edesanyam elment az unnepsegre, melynek (...)

Kapjatokbe A Nagybányai RMDSZ közleménye

Nagyszeru a ralatasa az rmdsz-nek (nem (...)

Jurka Miklos Musical és operett est a kolozsvári (...)

Maramarosszigete nem kuldenek kegyeket?

vgá Magyar aranyérem a téli olimpián!

gratula! brávó, Fiúk!!

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

...ami pedig ezt az irományt illeti, (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Stimată Laura Ghinea! Citind de mai (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Kedves Laura Ghinea! Többször (...)

Laura Ghinea presedinte UAP Filiala Baia Mare Az „ásító torony” alatt (...)

Buna ziua. Ma bucur ca subiectul (...)

Laczkó Zoltánné Az „ásító torony” alatt (...)

Kuzmányi István nem az írásai miatt (...)

Bodor Levi Az „ásító torony” alatt (...)

Tisztelt Kisebbségekért - Pro (...)

Torjay Valter A síri csend birodalmában

Nagy örömmel olvastam Ferenc bátyám (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh