A rendőrség vizsgálódik a nagyváradi zászlóégetési ügyben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megpróbálták felgyújtani a Bihar megyei RMDSZ-székházra kitűzött magyar zászlót, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon. Az esetről videófelvétel készült. A rendőrség vizsgálja az ügyet.


A Bihar megyei RMDSZ sajtóirodája közölte: „szombatról vasárnapra virradó éjszaka ismét vandál kezek áldozata lett a magyar nemzetiszínű lobogó a Bihar megyei RMDSZ-székház irodáján Nagyvárad belvárosában, a Fekete Sas-palotában. Ezúttal nem letörni vagy leszakítani, hanem meggyújtani próbálták a magyar zászlót.”

Az esetről egy fiatalember videófelvételt készített, aki időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon.

„A mostani esetről egy szemfüles, elkötelezett magyar fiatalnak köszönhetően készült telefonos videofelvétel. A feljelentést újból elkészítettük, hétfőn reggel iktatjuk hivatalosan és immár mi magunk is a rendőrség rendelkezésére bocsájthatunk bizonyítékokat. A zászlóégetés szándéka egyértelműen kiderül a videóból. Az elkövetőnek végül csak azért nem sikerült véghezvinnie tettét, mert a videót készítő magyar fiatalember közbelépett, amiért hálásak vagyunk és köszönettel tartozunk neki mindannyian bátorságáért, tettrekészségéért és magyar közösségünk szimbólumai mellett való kiállásért” – olvasható a közleményben.

A sajtóiroda ugyanakkor emlékeztetett: az elmúlt négy hónapban – a legutóbbival együtt – már négyszer rongálták meg ugyanezt a magyar zászlót. „Minden alkalommal lett iktatva hivatalos rendőrségi feljelentés. A Fekete Sas-palota passzázsa végig be van kamerázva, és tudomásunk van róla, hogy az eseteket rögzítették is a térfigyelő kamerák. A rendőrség értesülésünk szerint nem kérte ki a felvételeket, így egyik elkövetőt sem kerítette kézre” – írták.

Hozzátették, az ügy számukra „érthetetlen”, mert az RMDSZ, az EU, Románia és Magyarország zászlaja is ki van tűzve a székházra, így „egyértelműen nem provokatív” az elhelyezés a részükről. Leszögezték: „elítélünk minden ilyen és ehhez hasonló cselekedeteket, elhatárolódunk minden olyan megosztó és kirekesztő magatartástól, amely a békés együttélés és nemzeti szimbólumaink szabad használata ellen irányul”. A közleményből az is kiderül: mivel az épület egy nemrég felújított műemlék, és van működő önkormányzati térfigyelő kamera, saját kamerát nem szerelhetnek fel, mert nem engedélyeznek egy újabb beavatkozást. 

A Bihar megyei RMDSZ hétfőn közölte, hogy feljelentést tettek a rendőrségen a zászlóégetés ügyében.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7509 RON
1 dollár = 4.1988 RON
100 forint = 150.39 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kérés Philips videolejátszóhoz keresek távírányitót a Don Bosco gyerekei számára. Ha valakinek (...)

Betteggondozót keresek Szamosardóra (=Arduzel) keresek egy idős, beteg nő gondozására alkalmas, megbízható, magyar (...)

GREAT ILLUMINATI ORDER Grüße von der großen Ordnung der Erleuchtung an den Vereinigten Staat und auf der ganzen Welt, (...)

adj fel hirdetést
rmdsz ep oldalso

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok