Adnak a látványra: megnyitnák a Károlyi-kastély bástyáját

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Idén megnyitnák a látogatók előtt Nagykároly legreprezentatívabb látványossága, a helyi múzeumnak is otthont adó Károlyi-kastély bástyáját – mondta el a Krónika megkeresésére Hágó Attila Nándor régész, a közgyűjtemény igazgatója. Az intézményvezető arról is beszélt, tavaly több mint 34 ezren, zömében magyarországiak látogatták az impozáns épületegyüttest.


Megnyitnák a látogatók előtt az idén a nagykárolyi városi múzeumnak is otthont adó impozáns Károlyi-kastély bástyáját. A partiumi város legnépszerűbb látványossága a neogótikus-neobarokk stílusban épült egykori főúri lak, az épületegyüttest angolparkjával, felújított dísztermeivel, gazdag gyűjteményeivel a régió kihagyhatatlan turisztikai célpontjaként tartják számon.

A kastélyban két intézmény működik, a Szatmár Megyei Múzeum nagykárolyi részlege, valamint a kulturális idegenforgalmat népszerűsítő gróf Károlyi Alapítvány – utóbbi adminisztrálja a kastélyt. Az épület Nagykároly város önkormányzatának tulajdona, a múzeum meghatározott feltételek mellett működik az épületben. Hágó Attila Nándor régész, a múzeum igazgatója a Krónika megkeresésére elmondta, a bástya megnyitása mindenképpen nagy dolog lenne, hiszen régi terv, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a környéket az impozáns épület bástyájából. Mindenképpen vonzaná a látogatókat, ha megtekinthetővé válna a bástya, amely időszakosan lenne nyitva, amikor jó idő van, májustól októberig. Azt is tudni kell, hogy egyszerre kevesen, öten–nyolcan látogathatják a bástyát. Gyönyörű kilátás nyílik onnan a városra, jó időben a nagybányai, szilágysági hegyekre is rá lehet látni” – mondta az intézmény vezetője. Hozzátette, tervezik, hogy eligazító feliratok szerepelnek majd, így a turista megtudhatja, hogy milyen épületek láthatók a bástyából. Mindez még a nagykárolyiak számára is újdonságot jelenthet, hiszen az 1970-es években járhatta be utoljára a nagyközönség. Ezt követően csupán akkor nyitották meg a bástyát, ha szakmai küldöttség érkezett a kastélyba, vagy felvételeket készítettek a városról. „A biztonsági feltételek adottak, hiszen van korlát a bástyafokok között, de további előkészületeket is kell még végezni, hogy látogatható legyen” – mutatott rá az igazgató.

Filmforgatás helyszíne volt a kastély Hágó Attila Nándor arról is beszélt, hogy az impozáns épületbe nem ritkán érkeznek több mint nyolcvan fős látogatócsoportok is, tavaly közel 34 ezren voltak kíváncsiak a közgyűjteményre, a kastélyra. A turisták hatvan-hetven százaléka külföldi, főleg magyarországiak. Több turisztikai irodával van kapcsolatunk, a kulturális idegenforgalmat népszerűsítő alapítvánnyal együtt rendszeresen részt veszünk romániai, magyarországi turisztikai vásárokon. Szóróanyagokat juttatunk el külföldre, tavaly Bonnba, Berlinbe, Bécsbe küldtünk ismertető anyagot a kastélyról” – fejtette ki az intézményvezető. Hozzátette, a magyar határ közelsége miatt főleg külföldiek érkeznek, de Romániából is sokan kíváncsiak az impozáns épületre. „Az afrikai vadásztrófea kiállítás nagy népszerűségnek örvendett, de amikor nemrég filmforgatás zajlott a kastélyban, az is növelte a látogatók számát: 2018-ban egy amerikai–román koprodukciót, romantikus filmvígjátékot forgattak itt” – sorolta Hágó Attila Nándor. A Karácsonyi cserebere (The Princess Switch) című film a Koldus és királyfi történetére emlékeztető, két egymáshoz megszólalásig hasonlító lány története. A filmet nemcsak a kastélyban, hanem Nagykároly utcáin is forgatták: az igazgató elmondása szerint ez jó reklám volt a városnak és a kastélynak is. Régi terv, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a környéket az impozáns épület bástyájából.

A kastélylátogatók száma függ attól is, hogy milyen egyéb rendezvényeket kínálnak a városban: tavaszi, nyári fesztiválokkor nyilván többen jönnek, ilyenkor tovább tart nyitva a múzeum – mondta az igazgató. A múzeumok éjszakáján több mint ezren szoktak ellátogatni a kastélyba, de az időszakos kiállítások is vonzzák a turistákat, ilyen volt az Afrika expó vagy az egyiptomi kiállítás. „Állandó kiállításaink közt szerepel a földszinti helytörténeti tárlat, amely a város régészeti leleteit is felsorakoztatja, egyházművészeti kiállítás, az emeleti részen pedig történelmi enteriőr látható: megpróbáljuk visszaadni a Károlyi család idejében uralkodó hangulatot: a 19. század végi berendezés látható a szobákban” – fejtette ki Hágó Attila Nándor. Arról, hogy Nagykárolynak a kastély a legreprezentatívabb kulturális turistacélpontja, az intézményvezető elmondta, a városvezetés tervezi, hogy bevezetik az úgynevezett Nagykároly turisztikai kártyát. Ez lehetővé tenné, hogy a látogató több napot töltsön el a városban: tartalmazna koncert- és strandbelépőt, ugyanakkor a múzeum is többször használható bérletet tervez, amivel Ady Endre húsz kilométerre található érmindszenti szülőházát, vagy a közelben található Kölcsey-központot is meg lehet tekinteni, vagy Erdődöt is, így kulturális turisztikai útvonalat terveznek.

„Egy négyes fogat könnyen megfordulhatott volna benne”

A kastélyt 2008 és 2012 között res­taurálták, az épület teljes körű felújításon esett át, mintegy 4,7 millió euróból, mondhatni az egyik legjobb állapotban lévő kastély Romániában – mondta az intézményvezető. A neogótikus-neobarokk stílusban épült kastély, a körülötte lévő dendrológiai park, a múzeum állandó kiállításai, a Károlyi grófok közeli kaplonyi temetkezési helye, a város építészeti emlékei, kultúrtörténeti hagyományai vonzzák a turistákat. 

A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére. 1592-ben az addigi négyszögletes épületet Károlyi Mihály erősítette meg a török elleni harcok idején. A kastélyparkot már 1754-ben említették a leírásokban, „mint szép és híres udvari kert”-et, és a leírások említik a park „teknősbékatavát” is. A kőépületet – mely a végvár szerepét is betöltötte – bástyákkal, lőrésekkel, belső udvarral, valamint külső várfalakkal, mély vizesárokkal, és külső palisztráddal látták el. 1699-ben báró Károlyi Sándor alakította át újra díszesebb formába. 1794-ben gróf Károlyi József a régi várat lebontatta és helyébe Joseph Bitthauser tervei alapján építtetett új kastélyt, barokk stílusban. Az új kastély építése során lemondtak a védőrendszerről, és a belső tereket a lakók szükségleteihez alakították.

A négyszintes épületet háromszög alapú, dísztornyokkal, fedett belső udvarral és boltozatos pincével látták el. Nagyméretű fogadótermét festmények és szobrok díszítették. 1894-ben gróf Károlyi István újból átalakíttatta a kastélyt Ybl Miklós tervei alapján; neogótikus-neobarokk stílusú héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá, melyet széles sáncárok vett körül.

Az átalakítást Meining Arthur budapesti műépítő végezte. A kapualjból előszobába, s abból nagyszabású átriumba juthatunk, melyet a méretek meghagyásával a régi négyszögletes várudvarból alakítottak át. Tágasságára jellemző, hogy „egy négyes fogat könnyen megfordulhatott volna benne”. Innen vezet fel a lépcső az emeletre, és részben megmaradt az egykor nyitott boltíves folyosó is, melyből a felső szobák nyílnak. Az „átrium” egyik falán három nagy csúcsíves ablak található, mely az impozáns belső megvilágítja. Mennyezetét magyaros, tulipános mintájú faburkolat díszíti. Lépcsője két vörös márványoszlopon nyugszik, a lépcső és a folyosó karfáját egymás mellett sorakozó, gondosan esztergályozott orsós lábak alkotják. Két olasz márványkandallóját a család címeréből vett oroszlánok díszítik.

Az épület 1894 évi átalakítása után a kastély szobáinak fabútorzatát angol minta után Kinczel nevű helybeli asztalos, a lakatosmunkákat Ősz János nagykárolyi iparos készítette. Az átépítések történetét fekete márványtábla hirdeti az épület falán, melyet még Károlyi István építtetett be ide. A mai épület stílusa egységes eklektikus és szecessziós, értékét a 18. századi barokk elemek csak emelik. A 12 hektáros parkjában több növényritkaság található. Fái közül egy 1810-ben ültetett platán a legidősebbnek tartott, melyet még gróf Károlyi György ültetett el 7 éves korában. A park szélén 33 m magas, 1888-ban épült romantikus stílusú víztorony áll, melynek helyén egykor híres sörház volt.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.7800 RON
1 dollár = 4.4131 RON
100 forint = 142.88 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
tmh

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam