Elismerés a gazdagítóknak, továbbadóknak: átadták az „erdélyi Oscar-díjakat” Kolozsváron

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ünnepélyes keretek közt adták át szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) „erdélyi Oscarnak” is nevezett évi elismeréseit Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.


A rendezvényen elhangzott, a több mint 130 éves egyesület díjait 1992 óta az EMKE alapításának évfordulójához legközelebb eső hétvégén nyújtják át évente azoknak a személyiségeknek, akik munkásságukkal, szerteágazó tevékenységükkel nagymértékben hozzájárulnak az erdélyi közművelődés, kultúra gazdagításához, az értékek továbbadásához.

Az eseményt a Guttmann Mihály pedagóguskórus fellépése nyitotta, az elismeréseket pedig  – Venczel Árpád szobrászművész Paraszt madonna című alkotását, valamint egy díszoklevelet – a díjak névadóinak névsora szerinti sorrendben nyújtották át a kitüntetetteknek.

A gróf Bánffy Miklós-díjat Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, előadóművész vehette át szerteágazó kultúrafenntartó, közösségformáló és -megtartó fáradhatatlan tevékenységéért. Mint a méltatásban elhangzott, Laczkó Vass Róbert többletmunkát végez nemcsak színészként, de költőként, fotográfusként, rendezvényszervezőként is, többek közt a Nyitott szemmel című beszélgetéssorozatot a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.

A Bányai János-díjat Jakab Albert Zsolt néprajzkutatónak ítélte oda idén az EMKE a kolozsvári emlékezetkultúra, a kollektív és kulturális emlékezet, a városantropológia terén végzett kutatásai és az erdélyi magyar néprajztudomány szervezése terén végzett munkásságáért. Jakab Albert Zsolt nem lehetett jelen az átadón, munkásságát Pozsony Ferenc néprajzkutató méltatta.

A Janovics Jenő-díjat a Kolozsvári Televízió magyar adásának szerkesztősége kapta az erdélyi magyar közművelődés, a hagyományápolás, az identitástudat, valamint a magyar nyelv és kultúra megőrzésének terén nyújtott hathatós tevékenységéért, az elismerést a főszerkesztő, Antal Áron vette át. Kiemelte, a kolozsvári magyar adás az indulása óta eltelt közel 30 évben mintegy tízezer órányi műsort készített ötven munkatárssal, így mindannyiuk érdemeinek elismerése a díj azért a sokszor küzdelmes munkáért, amit nap mint nap végeznek.

A tavaly elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóról nevezték el azt a díjat, amelyet a népi kultúra ápolásáért és átadásáért ítélnek oda: az elismerést Szabó Ferenc temesvári tanító vehette át, aki szerteágazó munkájával nagymértékben hozzájárul a bánsági magyarság identitástudatának megőrzéséhez: több mint két évtizede szervezi a temesvári gyermek- és ifjúsági néptáncmozgalmat, ápolja a magyar kultúrát a szórványban. A Kovács György-díjat Bandi András Zsolt temesvári színművész vehette át, aki az őt méltató Simon Judit újságíró megfogalmazása szerint „bármilyen színházi nyelven hitelesen szólal meg”. Az elismerést a bánsági szórványban betöltött közéleti munkásságáért, valamint a temesvári és erdélyi színpadokon eljátszott jelentős szerepformálásaiért ítélte oda az EMKE.

Kötő József-díjat háromévente ítél oda az egyesület, idén Takács Csaba, a Communitas Alapítvány kuratóriumi elnöke vehette át az elismerést a romániai magyar civil szféra, kiemelten a szórvány több mint húsz éves támogatásáért. Mint a Takács Csaba tevékenységét méltató Markó Béla fogalmazott, a díjazott olyan politikus és társadalomszervező egyéniség, aki mindig tudatában volt a közművelődés fontosságának, és ennek szellemében cselekedett.

A Gróf Kun Kocsárd-díjat Balla Ferenc, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója vehette át, közel három évtizedes szerteágazó közművelődési tevékenységéért, valamint szórványkollégium, néprajzi múzeum és népművészeti központ működtetéséért.

Gróf Mikó Imre-díjat kapott  ifj. Mezei János vállalkozó a kolozsvári és környékbeli magyar egyházak, oktatási intézmények illetve kulturális egyesületek támogatásáért. Az EMKE Lokodi Anna nyugalmazott sepsiszentgyörgyi könyvtárost  Monoki István-díjjal jutalmazta a háromszéki közkönyvtárak szakmai irányításáért, elkötelezett közösségépítő és szervező munkájáért, a könyvtárosi hivatástudat ösztönzéséért. Nagy István-díjat kapott Köllő Ferenc karvezető az erdélyi magyar fúvószenekarok terén kifejtett több évtizedes, kiemelkedő művészi és oktatói tevékenysége elismeréseként.

A Poór Lili-díjat Szabó Enikő, a Csíki Játékszín színművésze kapta példaként felmutatható értékeket képviselő alkotói tevékenysége elismeréseként. Spectator-díjat kapott Graur János temesvári újságíró, főszerkesztő a magyar sajtó és közösség megmaradása érdekében, a szórványban végzett kitartó munkájáért. A Szolnay Sándor-díjat Bordy Margit kolozsvári képzőművésznek ítélte az EMKE a legnemesebb erdélyi pasztellhagyományokat a legkorszerűbb művészi törekvésekkel ötvöző, magyar közösségünket szolgáló, kimagasló teljesítménye elismeréseképpen. Életműdíjat kapott Boldizsár Zeyk Imre tordaszentlászlói helytörténész, közművelődés-szervező intézményalapító, közösségformáló, szervező és gyűjtő munkája elismeréseképpen.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8426 RON
1 dollár = 4.3517 RON
100 forint = 138.86 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

50 éves évforduló Szretettel emlékezem volt osztálytársaimra, akikkel 50 évvel ezelőtt érettségiztem a (...)

sdx sc

Elektromos bicikli Eladó Új elektromos bicikli Garanciával . ára 4300 Ron , Alkudható . tel : 0742981286

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam