Elszabadult az agresszió az úzvölgyi katonatemetőben: csendőrökkel dulakodtak, magyarokat dobáltak meg román nacionalisták

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Fizikai agresszióba torkollt a Facebookon napok óta fokozódó etnikai feszültség a román katonáknak állított betonkeresztek felszentelése miatt.


Román nacionalisták csoportja betört a katonai temetőbe, kitörték a kapuját, pár százan beözönlöttek, majd ortodox papok egyházi szertartás keretében felszentelték az ötven, illegálisan állított betonkeresztet és az emlékművet. A magyarok az erőszak súlyosbodásakor távoztak a helyszínről.

Egy órán át tartott ki a székelyek élőlánca

az úzvölgyi katonatemető előtt, utána feldühödött román nacionalisták a csendőri ellenállást is megtörve beözönlöttek a temetőbe. Előtte több csendőrt az árokba löktek, majd bentről köveket dobtak a kint egymás mellett, fennhangon imádkozó magyarok felé, derül ki a Székelyhon helyszíni tudósításából. A tudósító azt is hallotta, ahogy a csendőrök erősítést kérnek.

A magyarok délután négyre állták körül a temetőt, ahova Dormánfalva polgármestere több hatóság szerint is törvénytelenül emeltetett emlékművet és ötven betonkeresztet az állítólag oda temetett román katonák emlékére, de egy részüket bizonyíthatóan olyan helyre, ahol az osztrák-magyar hadsereg katonáinak még jelöletlen sírjai vannak.

A betonkereszteket Dormánfalva ma akarja felszentelni öt órától, a magyarok ezért négyre hirdettek élőláncot. Mintegy ezer ember ment ki Úzvölgyébe megakadályozni a keresztek felszentelését a székelyföldi elöljárók vezetésével, számolt be Korodi Attila RMDSZ-képviselő a Mediafaxnak. A székelyföldi politikusok korábbi felhívásukban külön hangsúlyozták az élőlánc erőszakmentes jellegét.

A láncot alkotó emberek nem folyamodtak erőszakhoz, derül ki a Hotnews tudósításából is, imádkoztak, miközben a gyülekező román nacionalisták maneleket és hazafias énekeket játszottak be hangszórókon. A Hotnews szerint 300-400-an lehetnek, és egy részük agresszíven lépett fel: betörtek a temetőbe, ahonnan tárgyakat dobáltak a magyarok felé, folyamatosan szidták őket, zászlórudakkal ütötték őket. 

A magyarok egy csoportja beszorult a temető kerítésére felmászott románok, a csendőrök és a temetőn kívül maradt románok csoportja közé. Szintén a Hotnews szerint a temetőbe bejutott románok közül páran kitörtek néhányat a honvédek sírjait jelölő fakeresztek közül, és kihajították a temetőből, közben ortodox papok is bementek a temetőbe elvégezni a vallási szertartást. Pár perccel később a magyarok

a csendőrök védelme alatt kezdtek távozni a helyszínről.

A Székelyhon tudósítója szerint a temetőbe bejutott románok egyike felmászott a dormánfalvi polgármester állíttatta emlékműre, és román zászlót lobogtatott onnan, miközben a hangszórókból szólt a román himnusz.

A 17:45-kor közzétett beszámolók szerint az odasereglett elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket, ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszott, amit a magyarok közül néhányan autódudálással próbáltak elnyomni.

 

A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva menekítették át a csíkszentmártoni oldalra. Később ismét sorfalat álltak a csendőrök, mert állítólag a feldühödött románok ki akartak jönni a temetőből.

Forrásaink szerint a helyszín internetes kapcsolatát ekkor megszakították, minden bizonnyal a jelerősítőt korábban felszerelő csendőrök.

A magyarok távoztak a helyszínről, írja a Hotnews 18:15-kor.

A magyarok közül mintegy harmincan maradtak a helyszínen,

írja a Székelyhon, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.

A temetőben tart az ortodox istentisztelet. Korábban annak a 149 román katonának a nevét olvasták fel taps kíséretében, akikre hivatkozva Dormánfalva a betonkereszteket és az emlékművet állíttatta. Az is elhangzott a Székelyhon tudósítója szerint, hogy nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az, hogy román földön van. Eközben népviseletbe öltözött románok csoportja érkezett buszokkal az úzvölgyi temetőhöz.

A Hotnews szerint beszédekkel, hazafias és egyházi énekekkel folytatódott a szertartás, amelynek végén szintén mikrofonba mondták, hogy távozáskor az emberek szedjék össze maguk után a szemetet, „hogy látszodjon, mennyire civilizáltak vagyunk”.

Gyakorlatilag futballhuligánok foglalták el a temetőt,

derül ki Korodi Attila Mediafaxnak adott nyilatkozatából. A csendőrök ellenálltak, amíg tudtak a szászával érkezett ultráknak, akik oldalról ugráltak be a temetőbe, majd betörték a temető kapuját, követ, sarat hajigáltak a magyarok felé, a keresztekre ugráltak. 

Szerencsére senki nem sérült meg, mert amikor eszkalálódott az erőszak, a magyarok úgy döntöttek, inkább visszavonulnak, hogy senkinek se essen baja, mondta Korodi, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. „A románok elfoglalták a temetőt” – tette hozzá. 

Korodi szerint a konfliktusért elsősorban a védelmi minisztériumot terheli a felelősség, mert nem hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel törvényesen és békésen lehetett volna rendezni a helyzetet.

A csendőrség mindenkinek civilizált, nyugodt és a pillanathoz illő viselkedést ajánl, írja a Mediafax, és azt ígéri, a helyszínen rögzített felvételek alapján eljárásokat indítanak. Egy, a közrendet felügyelő egysége a helyszínen marad.

Nem történt erőszakos cselekmény csütörtök délután Úzvölgyében

sem a résztvevők között, sem az események résztvevői és a csendőrök között, állítja a Román Csendőrség hivatalos közleménye. A helyszínen nem vették észre, hogy egyesek kereszteket tettek volna tönkre, de ki fogják vizsgálni ezt is alaposan, ígérte a hatóság.

Ehhez képest a Bákó megyei csendőrség szóvivője, Alexandra Dănculea azt nyilatkozta, hogy a hősök napját megünnepelni érkezett románok áttörték a csendőrkordont, és behatoltak a temetőbe.

A csendőrségi egység végig a helyszínen marad, amíg mindenki távozik. A Hotnews szerint a szertartás után, fél nyolckor kezdtek távozni az emberek a temetőből, ahol minden sírnál gyertyát gyújtottak. Távozásukkor is hazafias dalok szóltak a hangszórókból.

Az RMDSZ menesztéseket követel a miniszterelnöktől

„Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!” – olvasható az RMDSZ csütörtök délután kiadott állásfoglalásában.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtök este felszólította a miniszterelnököt, hogy menessze Hargita megye prefektusát és a belügyminisztert, mivel „a román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet”. A hatóságokat is felszólította, hogy „azonnal állítsák elő és vonják felelősségre mindazokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket”.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7315 RON
1 dollár = 4.2103 RON
100 forint = 145.41 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Fordítás Angol, német, olasz és francia nyelvű szövegek (pl.: prospektusok, használati útmutatók, (...)

kérés Philips videolejátszóhoz keresek távírányitót a Don Bosco gyerekei számára. Ha valakinek (...)

Betteggondozót keresek Szamosardóra (=Arduzel) keresek egy idős, beteg nő gondozására alkalmas, megbízható, magyar (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh