Épül a Maros megyei sztrádaszakasz

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tizenkét hónapon belül autópályának kell összekötnie Nyárádtőt Marosugrával: az országos autópálya-társaság (CNADNRN) és a versenytárgyalásból győztesként kikerült Strabag–Straco társulás képviselői szerdán aláírták a tíz kilométeres Maros megyei sztrádaszakasz megépítéséről szóló megállapodást.


A szerződés értéke 252 millió lej, a kivitelezési határidő pedig egy év. A cégcsoportnak 48 hónapig garanciát kell vállalnia az elvégzett munkálatokért. A sztrádaszakasz az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti 52 kilométeres aszfaltszőnyegének a része. A hivatalos közlés szerint az építési költségek 85 százalékát kohéziós alapokból, 15 százalékát pedig az állami költségvetésből finanszírozzák.

Mint ismeretes, az erre a szakaszra beérkezett pályázatokat még január 27-én felbontották, azonban ki kellett várni az óvási időt. Az 52 kilométeres autópályarészből egyelőre erre az egy útvonalra írtak alá kivitelezési szerződést, azonban még január végén mind az öt szakaszra kiválasztották a kivitelezőt, így hamarosan újabb előrelépés várható. „Amennyiben nem lesznek óvások, az útügyi vállalat még az év első felében aláírhatja a megbízási szerződést a konzorciumokkal" – nyilatkozta korábban Ioan Rus közlekedési miniszter.

Tarthatatlan határidő?

Azt azonban, hogy tartható lenne a kivitelezési határidő, már január végén két, a licitből győztesként kikerült vállalkozó is megkérdőjelezte. Bereczki Ferenc, a Strabag romániai vállalatának – amely a Straco Gruppal közösen a második és az ötödik szakaszt építheti – vezetője január végén a Krónikának leszögezte, téves az az útügy által terjesztett információ, miszerint a tervezésre a cégek mindössze négy hónapot kaptak volna, a kivitelezésre meg egy évet.

„A tervezés hat hónap, a kivitelezés tizenhat. Ez is jó esetben. Mert ahhoz, hogy minden a lehető legjobban menjen, a tervezőcsapatnak egy tanulmányt is végeznie kell számos talajfúrással" – szögezte le. „Ha egy csoda folytán 2017 nyarától már használható lesz ez a valamivel több, mint 50 kilométernyi pályaszakasz, naponta betérhetünk a templomba, és pénzt dobhatunk Szent Péter perselyébe!" – érzékeltette az építkezés homályos jövőjét Bereczki Ferenc.

Hasonlóképpen értékelte a helyzetet a Radnót és Marosugra közötti szakasz építésére kiírt versenytárgyalásból győztesként kikerült Geiger Transilvania Kft. ügyvezető igazgatója is. Csongvay Attila a Krónikának nyilatkozva január végén leszögezte, az első kapavágást legjobb esetben 2016 tavaszán ejthetik meg, hiszen a tervezésre szánt négy hónapos időszak akkortól kezdődik, amikor az országos útügyi hatóság kiállítja a kezdési parancsot. Erre meglátása szerint legjobb esetben április végén, május elején kerülhet sor.

A terv leadására négy hónap áll a cég rendelkezésére. Utána elkezdődik az építkezési engedélyek beszerzési folyamata, ami szintén jó pár hónapig vagy akár egy fél évig elhúzódhat. „A kivitelezésre szánt tizenkét hónapot pedig attól a pillanattól számítják, amikor a CNADNR, immár az összes jóváhagyás birtokában, kiállítja a munkálatokra szóló parancsot" – számolt be a kötelező lépésekről lapunknak Csongvay Attila.

Hosszú történet, kevés kilométer

Amint arról több ízben is írtunk, az Adrian Năstase vezette szociáldemokrata kormány 2003-ban sürgősségi rendelettel hagyta jóvá, hogy az útügyi hatóság versenytárgyalás nélkül szerződést kössön a Bechtel amerikai céggel. Az Európai Unió által is bírált szerződésről a román lapok azt állították: ez volt az ára Románia NATO-csatlakozásának.

Románia ebben arra vállalkozott, hogy uniós támogatás nélkül, kizárólag költségvetési forrásokból finanszírozza a Nagyvárad–Kolozsvár–Marosvásárhely–Brassó-nyomvonalon haladó sztráda megépítését, de erre sosem jutott elegendő pénz. Azóta a román politikai paletta valamennyi nagy pártjának – összesen nyolc – minisztere váltotta egymást a közlekedési tárca élén, és a román politikai pártok egymásra próbálják hárítani a felelősséget a rendkívül drágán épített, de befejezetlenül maradt észak-erdélyi autópálya ügyében.

A Bechtel még 2004-ben látott neki a munkálatoknak, amelyeket a teljes észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó, 2,2 milliárd eurós szerződés értelmében 2012-ig kellett volna befejezni. Az amerikai vállalat azonban tíz év alatt mindössze 52 kilométert épített meg a 415 kilométeresre tervezett sztrádából a Kolozs megyei Gyalu és Aranyosgyéres között. A Ponta-kormány végül szerződést bontott a Bechtellel, az egyes szakaszok megépítésére pedig külön versenytárgyalást írnak ki, továbbá abban bíznak, hogy ezáltal jelentős európai uniós forrást is le tudnak hívni a munkálatokra.

Autópályalázban

A Ponta-kormány egyébként – elődeihez hasonlóan – autópályalázban ég. Éppen a szerdai kormányülésen fogadták el a Ponta-kabinet 2030-ig tervezett nagyobb infrastrukturális projektjeit (master plan) tartalmazó tervezetet. Ennek kapcsán a kormányülés első, sajtónyilvános részében Victor Ponta miniszterelnök arra kérte Ioan Rus közlekedési minisztert, hogy kezdjen el tárgyalni a témában az Európai Bizottsággal. Utóbbi válaszában jelezte, március 9–13. között várhatóak a brüsszeli megbeszélések.

A dokumentum – mint ismeretes – nemrég nyerte el végleges formáját, miután a január közepén elkezdett közvita nyomán a szaktárca úgy döntött, hogy az eredeti elképzelésnél kétszer több autópályát épít. A legutóbb ismertetett stratégia szerint 2030-ig összesen 1300 kilométerrel bővítenék a romániai sztrádahálózatot, ez 645 kilométerrel több, mint amennyi a közvitára bocsátott master planban szerepelt.

A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint mégiscsak autópályának építenek meg több olyan szakaszt, amely eredetileg gyorsforgalmi út lett volna: például a Nagyszeben– Piteşti- és a Marosvásárhely–Târgu Neamţ–Ungheni-útszakaszokat.

A fejlesztési tervbe belefoglaltak egy bukaresti körgyűrűt is, amelynek szintén sztrádaminősítése lesz. A kormány emellett 1877 kilométernyi gyorsforgalmi út építését is tervezi. A közúti projektek költsége a becslések szerint eléri a 26,48 milliárd eurót, ennek körülbelül felét autópályákra fordítják.
Tavaly szeptemberben a közlekedésügyi tárca terveiben még 656 kilométernyi autópálya és 2226 kilométernyi gyorsforgalmi út megépítése szerepelt 2030-ig, azt megelőzően pedig Dan Şova volt tárcavezető 2020-ig ígérte 1800 kilométer sztráda kivitelezését.

Ioan Rus jelenlegi közlekedésügyi miniszter januárban úgy nyilatkozott: a most 700 kilométeres autópálya-hálózatot ebben az évben 50 kilométerrel, jövő évben pedig 200 kilométerrel bővítik. A master planban szereplő beruházások megvalósítására a 2014–2020-as európai uniós költségvetési időszakban biztosított forrásokat hívnának le, a költségek egy kis részét pedig a kormány állná.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8423 RON
1 dollár = 4.2788 RON
100 forint = 136.87 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

csokbgvo FRISSÍTVE -programváltozás: Március (...)

how to order viagra from canada (...)

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam