„Kolozsvár a legmagasabb hőfokon izzik” – küszöbön a jubileumi Kolozsvári Magyar Napok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Példaértékű eseménysorozattá nőtte ki magát a Kolozsvári Magyar Napok, amely tíz évvel ezelőtt jelképes összegekből, kérdőjelek sokaságával indult: mára Erdély-szerte példát mutat a városoknak, és egész magyar napok mozgalmat indított el – tudtuk meg Gergely Balázs főszervezőtől, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökétől kedd délelőtt az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.


A főszervező mellett Oláh Emese alpolgármester és Szabó Lilla programigazgató is kiemelte, melyek lesznek a tízéves KMN különlegességei, újításai és ajánlott programjai. Kiderült, a paletta színes, a várost és a kulturális értékeket helyezi középpontba.

Gergely Balázs nosztalgiázva gondolt vissza a tíz évvel ezelőtti állapotokra: az átalakított Főteret szomorkásan elevenítette fel, majd büszkén hangsúlyozta, ők voltak az elsők, akik éltek az új lehetőségekkel, és a Kolozsvári Magyar Napokkal belakták a lekövezett területet. Ennek emlékére a központban jubileumi fényképkiállítást szerveznek, hogy megmutathassák, honnan indult és mivé alakult a hátrahagyott tíz év során a kolozsvári „magyarnapozás”.

Hozzátette, bár az idei az első igazi ünnepe az eseménysorozatnak, nem szeretnék túlzásba vinni az önünneplést, így az évforduló különlegességét a programkínálattal jelzik, amely „még színesebb, még kedvesebb, még bűbájosabb, mint az eddigiek”. A főszervező arra is rávilágított, a nívós kínálat a helyi önkormányzat nagy összegű hozzájárulása, valamint a helyi üzleti szféra támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg, ugyanis „a szék negyedik lába és a billegés elkerülése a helyi üzletemberek támogatásának köszönhető”.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kezdetektől fogva társ volt a KMN szervezésében, a tízéves évfordulót azonban eddig nem látott összeggel támogatták: a kezdeti jelképes 3 ezer lej tíz év alatt 530 ezer lejre növekedett. Oláh Emese alpolgármester beszámolója alapján az is kiderült, az önkormányzat az a közönség számára láthatatlan pillér, amely adminisztrációt lát el a szervezés folyamatában. Annak ellenére, hogy a kötelezettségeik nem engedélyezik az eseményszervezést, a szervezői csapat úgy gondolta, Oláh Emese alpolgármester ugyanolyan mértékben igazgatja a „minifesztivált”, mint ők, így a sajtótájékoztató során hálából szervezői pólóval ajándékozták meg az alpolgármestert.

600 program 133 helyszínen – de hol tanácsos mindenképpen megjelenni?

Szabó Lilla programigazgatótól megtudtuk, a tizedik születésnapját ünneplő KMN a 156 partnernek köszönhetően 600 programot kínál 133 helyszínen. Ezek között több olyan is lapul, amely unikum az eseménysorozat történetében: a nyitógálán például az Állami Népi Együttes a Kolozsvári Magyar Napoknak szánt ajándékkal lép fel, és bemutatja erre az alkalomra készített A kolozsvári piactéren című előadását. Emellett a Magyar Operaház Gördülő Operája is egyediségnek örvend, ugyanis először érkezik Kolozsvárra. A rengeteg program közül közel 100-at a gyermekfoglalkozások töltenek be: a Romkert, a Múzeumok sétánya és a Mikó kert szolgál helyszínéül a gyermekzsibongásoknak és a felhőtlen szórakozásnak. Az apróságok kiemelt szerepe mellett a felnőtt közeg is bőven hozzájut a számára legkellemesebb programokhoz: 50 filmvetítés, 25 tárlat és versenyek is szerepelnek a palettán. Nem lehet csupán egy újdonságot kiemelni a programból, mert a szervezők megannyi újítással hozakodtak elő az idei KMN-t illetően: Szabó Lilla kiemelte, figyelemreméltó a magyar pásztorkutyák napja, amelynek során magyar kutyafajtákat mutatnak be az érdeklődőknek. De a Magyar Állami Operaház szabadtéri előadása vagy a 15. Finnugor Írókongresszus is kiemelkedő. Hozzátette, érdemes körüljárni a várost, mert az ünneplés folyamán irodalomárok, idegenvezetők és művészettörténészek vezetik az érdeklődőket. A részletes program megtekinthető a 10. Kolozsvári Magyar Napok honlapján.

Közlekedés, útlezárások, megvilágítás – mire számíthatnak a „magyarnapozók”? A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt csütörtöktől vasárnapig, azaz augusztus 22-25. között a 102-es villamos, a 30-as, 31-es, 32-es és 35-ös buszok, valamint a 25-ös trolibusz menetrendjét az önkormányzat meghosszabbította, így 22:30 helyett 23:30-ig üzemelnek a járatok. A rendezvény teljes időtartama alatt útlezárásokra számíthatnak a járművekkel közlekedők: augusztus 14-26. között a Főtér keleti oldalán egy sávot lezárnak a Szentegyház utca sarkáig, de augusztus 19-én és augusztus 21-25. között lesznek olyan alkalmak is, amikor a Főtér déli és keleti oldalát is lezárják a szervezők. Augusztus 18-án pedig a teljes Farkas utcát, tehát az Egyetem utca és a Bethlen utca közötti területet is sétálóutcává alakítják. A Kolozsvári Magyar Napok alatt zajlik a Szent István-napi néptánc-találkozó, a hagyományos népviseletes felvonulás idején, augusztus 20-án 18-19 óra között a Mikó utca, a Béke tér és a Jókai utca útvonalán egy autósáv szakaszonként, a menet haladásának ütemében lesz lezárva. Augusztus 24-én 9-12:30 óra között a Donaton futóverseny ideje alatt a Bethlen utcának a Farkas és a Király utca közötti szakasza, a Király utcának a Bethlen utca és a Minorita utca közötti szakasza, a Minorita utcának a Deák Ferenc utca és a Farkas utca közötti szakasza, a Deák Ferenc utca déli oldalán pedig egy parkolósáv, illetve az Egyetem utca keleti oldalán a Király utcáig egy autósáv lesz lezárva. Fontos tudni, hogy az Egyetem utcában a piarista templom előtti parkoló a Kolozsvári Magyar Napok teljes időtartama alatt zárva lesz, a helyszínen ugyanis augusztus 18-26. között lacikonyhák működnek majd. Augusztus 19. és 25. között a főtéri szökőkút a koncertek alatt, azaz 19 és 23 óra között nem üzemel majd, valamint ebben az időpontban a teret megvilágító reflektorokat is lekapcsolják. A közvécék nyitvatartási idejét is meghosszabbítják, és a KMN teljes időtartama alatt 23 óráig használhatóak.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7536 RON
1 dollár = 4.3072 RON
100 forint = 143.28 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

sürgős kölcsönátutalás Szia, Ez az első európai magánhitel-bank, kapcsoltunk az Európai Központi Bankkal, és ez az (...)

Állasajánlat Autóalkatrészeket forgalmazó üzlet kiszállitó munkatarsat keres. Elvárások: - B (...)

hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a hitelkérelmeket tartalmazó dokumentumok elutasítása útján, és a projektek végrehajtásához hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a (...)

adj fel hirdetést
ff gif

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh