Nem „ügyintézőként” érkezik, de sok fontos ügyet mozdíthat előre Ferenc pápa csíksomlyói látogatása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bár elsősorban pasztorális jellegű, világi szinten is jótékony hatása lehet Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának.


Kiváló szervezésre törekszik a Ferenc pápa csíksomlyói látogatását szervező bizottság, a legapróbb részletekig próbálják lemenedzselni a rendkívüli történelmi eseményt. Hiszen egyetlen pápa sem járt még Erdélyben, ráadásul Csíksomlyó földrajzilag sem egy szokványos helyszín erre, a Kissomlyó hegyére nem lehet csak úgy kisétálni, mint a római Szent Márk térre.

Az eseményt valamennyi erdélyi római katolikus egyházmegye közösen szervezi, ismertették a pápalátogatás első részleteit szerdai kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezőbizottság tagjai. Ezt vizuálisan is igyekeznek közölni, az esemény „Járjunk együtt” mottójú logója mellé a négy – gyulafehérvári, nagyváradi, szatmári és temesvári – egyházmegye címere is felkerült. De külföldről is várnak zarándokokat,

június elseje az egész Kárpát-medence ünnepe lesz.

„Együtt, maximális intenzitással akarjuk megélni ezt a rendkívüli eseményt” – fogalmazott Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a kolozsvári sajtótájékoztatón, rámutatva: a partiumi, szatmári és bánsági plébániák ugyanúgy készülnek erre, mint a székelyföldiek. Számukra következzenek tehát az eddig ismert legfontosabb tudnivalók:

Az online regisztráció pénteken, március elsején indul 

az erre a célra létrehozott pontifex.ro honlapon, sorolta a gyakorlati tudnivalókat Oláh Zoltán kanonok, sajtóreferens. Az ingyenes bejelentkezésre egy hónapig van lehetőség, de ha szükséges, pár nappal meghosszabbítják.

Itt különböző kategóriákban lehet jelentkezni, csoportosan és egyénileg is, de a szervezők a plébániák keretében történő csoportos szervezkedést javasolják, ez ugyanis az ő dolgukat is megkönnyíti. Ugyanakkor senkit sem zárnak ki, ezért is van lehetőség az egyéni jelentkezésre.

A szerzetesek és papok is más-más kategóriába kerülnek, utóbbiak szolgálatára is számít az egyház, koncelebrálásra és áldoztatásra mintegy 150 papot várnak.

A mozgáskorlátozottakra és kísérővel érkező betegekre szintén gondoltak, ők a tervek szerint már a legbiztonságosabbnak számító 0 zónában, a kegytemplom udvarán találkozhatnak a Szentatyával.

A regisztráció nem kizáró jellegű, de ajánlott, 

aki megteszi, ímélen megkapja a vonalkódos belépőt, ami kinyomtatva feljogosítja arra, hogy belépjen a biztonsági zónába. Enélkül is részt lehet venni Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjén, de a jegy nélkül érkezők nem juthatnak be a biztonsági zónába, csak a kerítésen kívülről, rosszabb láthatóság mellett, kivetítőn követhetik az eseményt.

A biztonsági zóna több tíz hektár lesz, mondja Oláh Zoltán, aki szerint legkevesebb 300 ezer látogatóval számolnak. A területet a kormányőrség (SPP) keríti körbe, és ugyanők végzik a beléptetést is, ami – tekintve a jelenlévők nagy számát – már az éjszaka folyamán elkezdődik. „Aggodalomra nincs ok, elég sok ember elfér a Kissomlyó hegyén”. 

A szervezők buszos, vonatos utazást ajánlanak és arra intik a zarándokokat, hogy ne érkezzenek személygépkocsival, Csíkszeredát ugyanis már május 31-én lezárják a gépkocsiforgalom előtt és csak speciális engedéllyel lehet majd behajtani.

Mit vigyenek magunkkal és mit hagyjanak otthon?

Akárcsak a pünkösdi búcsúban, a csíksomlyói ferencesek a pápalátogatás kapcsán is az esemény vallásos, imádságos jellegét hangsúlyozzák, melynek egyetlen meghívottja van, maga a pápa, mindenki más zarándok, rangtól függetlenül. Az eseményre egyébként eddig egyetlen hivatalosság, világi méltóság sem