no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

1270 személy, köztük 3 miniszter ellen emelt vádat a DNA tavaly

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2016-os statisztikai adatok azt mutatják, hogy nőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységének hatékonysága; az elmúlt évben 1270 személy ellen emelt vádat a DNA, és 870 vádlottat ítéltek el jogerősen - nyilatkozta csütörtökön Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész. - a Transindex.ro portálról


Kövesi hangsúlyozta, a korrupciós tettek miatt bíróság elé állított személyek között volt három miniszter, hat szenátor, 11 képviselő, több mint 40 polgármester, 16 bíró és több mint 20 államivállalat-igazgató. Az 1270 vádemelés több mint egynegyede hivatali visszaélés miatt történt, ezek által több mint 260 millió eurós kár keletkezett - sorolta az adatokat a főügyész. Kövesi szerint a DNA által kivizsgált 870 ügyben született jogerős ítélet tavaly, többek között egy európai parlamenti képviselő, hét parlamenti képviselő, egy szenátor, egy miniszter, öt megyeitanács-elnök és 28 polgármester ügyében. A főügyész elmondta, 2016-ban 667 millió euró értékben zárolt javakat a DNA, ez az összeg 72%-kal nagyobb a 2015-ben jegyzettnél. 2016-ban a jogerős bírósági ítéletek alapján 226 millió euró értékben szereztek vissza vagy koboztak el bűncselekményekből származó javakat "Ezeknek az összegeknek az államkasszába kell jutniuk" - hangsúlyozta a DNA vezetője. Kövesi arról is beszélt, hogy az igazságszolgáltatási rendszer erőfeszítései mellett stabil törvényi és intézményi keretre van szükség ahhoz, hogy a korrupció elleni küzdelem hatékony legyen. "Sokan nyilatkozzák Romániában, hogy támogatják a korrupció elleni küzdelmet. De láthattuk mindannyian, hogy mennyire fontos a stabil törvénykezés. Hogy milyen rövid idő alatt semmissé lehet tenni nem csak a DNA, hanem a teljes igazságszolgáltatási rendszer törekvéseit és munkáját" - mondta a főügyész a DNA 2016-os tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából. Kövesi hangsúlyozta, a DNA tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló nem csak a meghívottaknak, hanem az állampolgároknak is szól. "Emlékeztetném önöket arra, amit egy évvel ezelőtt mondtam. 'Ebben a küzdelemben a legfontosabb szövetségeseink Románia állampolgárai. Nélkülük nem tudnánk teljesíteni feladatunkat. Emberek ezrei tisztességre és tiszteletre épülő társadalmat szeretnének'. Fontos tudatosítani, mekkora veszély rejlik a korrupcióban. Ahhoz, hogy kevésbé korrupt legyen az ország, mindannyian, akik ebben a teremben ülünk, ugyanazt kell hogy akarjuk" - fogalmazott a korrupcióellenes főügyész.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek