k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Agresszívan terjed a vírus a világban – Magyarországon a kedvező helyzet fenntartása a cél

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egyre agresszívabban terjed a koronavírus világszerte. A környező országokban aggasztó méreteket öltött az új fertőzöttek számának növekedése. Azt még a szakemberek sem tudják eldönteni, hogy ez még az első fertőzési hullám része vagy már a második kezdete. A magyar kormány időben meghozott döntéseinek köszönhetően hazánkban kedvezőek az adatok, de a veszély nem múlt el. Továbbra is óvatosnak kell lenni tanácsolják a szakemberek, mindig legyen nálunk szájmaszk és kézfertőtlenítő, ha elmegyünk otthonról.



„Nem lehet tudni, hogy a jelen helyzet az első hullám vége vagy a második kezdete”– erősítette meg Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető epidemiológusa az M1 Ma reggel című műsorában.

Kiemelte, bizonyos országokban emelkedő tendencia látható a fertőzések számában, részben annak köszönhetően, hogy gócpontok alakultak ki – Németországban például egy húsüzemhez kötődően.

Nyáron kevésbé tartják be a szabályokat az emberek

Hozzátette: az emberek nyáron kissé felszabadultabbak, kevésbé követik a szociális távolságtartás és a higiénés szabályokat. Ismertette,

nem minden országban kötelező a szájmaszk viselése a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön.

„A vírus nem tűnt el, aki betegnek érzi magát, továbbra is egyeztetnie kell a háziorvosával, és kerülnie kell a közösségeket. A közvetlen fizikai kapcsolat a mozgatórúgója a fertőzés terjedésének” – fogalmazott Galgóczi Ágnes.

A magyarországi idősotthonok helyzetével kapcsolatban kijelentette, sok olyan személy lakik ezekben az intézményekben, akik koruknál fogva vagy alapbetegségeik miatt a kockázati csoportba tartoznak. Véleménye szerint ezekben a zárt közösségekben nehezebb a járványügyi előírások betartása, illetve nagyobb a valószínűsége, hogy kívülről bekerül a kórokozó.

A külföldről behurcolt eseteket kell megakadályozni

A hazai járványhelyzetről azt mondta, meglehetősen alacsonyak az esetszámok, illetve nem lehet azt mondani, hogy jellemzően az idősotthonokban regisztrálnák azokat, a múlt héten kialakult góc is egy tanári értekezlethez volt köthető.

„A kedvező járványügyi helyzet fenntartásához a külföldről behurcolt eseteket kell megakadályozni elsősorban” – hívta fel a figyelmet. Az óvintézkedés kiterjed a külföldről hazaérkező magyarokra és a nem magyar állampolgárokra is.

Számos vakcinakutatás zajlik, számos vakcinajelölt van,

és több a klinikai tesztelés fázisában van. A kutatók célja, hogy minél rövidebb idő alatt fejlesszenek ki hatékony vakcinát a lakosság védelme érdekében.

Holnaptól ismét szigorítják a határellenőrzést

Bárki, bárhol megfertőződhet – erre figyelmeztetnek a szakemberek. Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt a napokban, hogy most a behurcolás a legnagyobb veszély.

A kormány gyorsan döntött: a járvány újabb terjedésének megelőzésére holnaptól ismét szigorítják a határellenőrzést, a fertőzöttség mértéke szerint pedig három kategóriába sorolják az országokat. Időközben ismét nőtt a fertőzöttek száma az idősotthonokban, és már nem meglepő, hogy a fővárosi fenntartású Pesti úti intézményben a legrosszabb a helyzet.


Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában sikerrel védekezett, a magyar emberek fegyelmezett viselkedésének köszönhetően sikerült ellaposítani a járványgörbét.

Azonban nem minden ország volt ilyen sikeres. Európán belül is az a tapasztalat, hogy a járvány újra „felütötte a fejét”, és egyes európai uniós tagállamokban, akár

a szomszédos országokban is jelentősen megnőtt az esetszám és az aktív fertőzöttek száma

– folytatta.

Hozzátette, tekintettel a kedvező magyarországi járványügyi helyzetre a cél az, hogy megvédjük az egészségünket, és védekezzünk az ellen, hogy a környező országokból behurcolják a vírust.

„A legutóbbi esetek nagy része köthető a szomszédos országokhoz. A határellenőrzés visszaállításával azt reméljük, hogy ez a folyamat megállítható, és a kedvező helyzet fenntartható” – mondta Farkas Örs, és azt tanácsolta, hogy érdemes tájékozódni a Koronavírus.gov.hu oldalon arról, milyen járványügyi besorolás alá tartozik egy adott ország.

Már csaknem négyszázezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőíveket

A nemzeti konzultációs kérdőív arra is rákérdez, hogy az idősotthonok járványügyi védelmének erősítésére érdemes-e nagyobb hangsúlyt fektetni. A hétfői adatok szerint már csaknem négyszázezren töltötték ki a kérdőíveket, amelynek postázása még jelenleg is tart.

Az alapvető higiéniés szabályokat az esteszámoktól függetlenül érdemes betartani

– mondta a szóvivő. Példaként említette a kézmosást, a szellőztetést, a szociális távolságtartást és a maszkviselést.

„Az olyan típusú korlátozások elkerülhetők, amelyek az első hullámban szükségszerűek voltak. Az első lépés akkor is a határok lezárása volt, remélhetőleg ez most is elegendő lesz, de a járványügyi helyzet indokolhat majd további lépéseket. Jelenleg az országos tiszti főorvos kezében vannak azok a jogosultságok, amelyekkel a hatékony védekezés megszervezhető” – fogalmazott.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek