no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Antal Árpád üzent azoknak, akik most megleckéztetnék az RMDSZ-t

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A román nemzetállam-építési stratégia része, hogy megszüntesse az etnikai alapú politizálást, amit úgy akarnak elérni, hogy a parlamenti bejutási küszöb alá szeretnék nyomni az RMDSZ-t, mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.


Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ma úgy gondolják azok, akik az elmúlt évtizedekben azon voltak, hogy betelepítésekkel semmisítsék meg az erdélyi magyarság erejét, hogy a román nemzetállam-építés legnagyobb akadálya az erdélyi magyarság parlamenti képviselete, amit meg szeretnének szüntetni.  

Csak egyszer lehet a parlamentből kiesni

Antal Árpád arra figyelmezteti azokat, akik a mostani EP-választások kapcsán fanyalognak és arról beszélnek, hogy ez jó alkalom megleckéztetni az RMDSZ-t, hogy nincs olyan ember, aki jobbat tud ajánlani helyette. Véleménye szerint a parlamentből csak egyszer lehet kiesni, ezt bizonyítja a szlovákiai magyarok helyzete is, akiknek – miután egyszer nem érték el a küszöböt – megszünt a parlamenti képviseletük, többé nem kerültek vissza a törvényhozásba.

Antal Árpád magyarázata szerint ha az RMDSZ kiesne a parlamentből, a román pártok megkörnyékeznék és magukhoz csábítanák a szövetség 220 polgármesterének egy részét. Számítása szerint ha a magyar elöljárók egyharmada elcsábul, azt eredményezné, hogy az RMDSZ nem tudná többet elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt. „Az erdélyi magyarok 29 éve élnek kapcsolatban az RMDSZ-szel, és ez hosszú idő ahhoz, hogy problémákat is felvessen, de nincs jobb politikai keret az erdélyi magyarság számára” – jelentette ki. A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: aki hatalmi pozícióban van és döntéseket hoz, az időközönként rosszul is dönt. Az RMDSZ sem tökéletes politikai struktúra, de nincs helyette jobb. Olyan mint a demokrácia, amelyet sokan bírálnak, de nincs jobb rendszer helyébe. Antal Árpád szerint az RMDSZ keretet biztosít, hogy aki szeretne, az tegyen a közösség érdekében, ezért szerinte az elégedetleneknek belülről kellene változtatniuk rajta, hiszen nem megoldás a választásoktól való távolmaradás. „Ha a román nemzetállam-építők elérik céljukat, és az RMDSZ a választási küszöb alá kerül, akkor fogjuk megismerni azt a poklot, amivel nem szeretnénk szembesülni” – véli Antal Árpád, aki abban bízik, hogy a fanyalgáson felülkerekedik a józan ész, és az erdélyi magyarok nagy számban vesznek részt a május 26-i európai parlamenti választásokon. Száz év után először lépnek fel közösen a magyarok A sepsiszentgyörgyi polgármesterhez hasonlóan vélekedett Hegedüs Csilla, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje is, aki rámutatott: jelenleg úgy tűnik, a románok nagy arányban, mintegy 43 százalékban járulnak urnákhoz május 26-án, ami az államfő által kiírt népszavazásnak is köszönhető. A jelölt szerint most nagyon fontos lesz, hogy az erdélyi magyarok is nagy arányban részt vegyenek a választásokon, legyen május 26-a az erdélyi magyarság népszámlálása, derüljön ki, hogy sokan vagyunk – fogalmazott. Az EP-képviselőjelölt szerint azért fontos az RMDSZ jelenléte a brüsszeli parlamentben, hogy ott ne csak Rareș Bogdan, Dacian Cioloș és Traian Băsescu hangját hallják, mert az esetben sok mindennek búcsút mondhatunk. Másrészt a magyar nemzet képviselői száz év után először tudnak közösen fellépni a Kárpát-medencei közös magyar képviselet által. 

(maszol.ro)

 

Reklam

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Finanszírozásra van szüksége otthonához Finanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, (...)

Finanszírozásra van szüksége otthonához Finanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, (...)

Finanszírozásra van szüksége otthonához Finanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek