k rmdsz
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bezárt máramarosi bányából kiömlött tisztítatlan bányavíz okozta az észak-erdélyi folyószennyezést

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy állami bányavállalat bezárt tárnáiból ömlött bányavíz a Lápos folyóba Máramaros megyében, innen jutott nehézfémszennyezés a Szamoson keresztül Magyarországra – tudta meg a Krónika csütörtökön a hatóságoktól.


A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségénél lapunkat arról tájékoztatták, hogy a szerdán lehullt számottevő csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyóvizek. Ennek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Câmpurele bánya bezárt tárnáit, emiatt jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Lápos folyóba. A Lápos Nagybánya alatt ömlik a Szamosba, amely ugyancsak szennyeződött a nehézfémeket tartalmazó bányavízzel, amely aztán Magyarországig is eljutott.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei munkatársai szerdán vízmintát vettek a helyszínen, ugyanakkor az intézmény ellenőrei felmérik a baleset következményeit. Cristina Vădan, a kolozsvári központú vízügyi igazgatóság sajtóosztályának munkatársa csütörtökön a Krónikának elmondta, még nem születtek meg a laboratóriumi vizsgálat eredményei, ezek a nap folyamán várhatóak, újabb információkkal is később szolgálnak. Magyarországra ugyanakkor már átjutott a nehézfémszennyezés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t arról tájékoztatta: a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti. A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. Hoízátették, a mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán jelentette, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

Egyébként a Câmpurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, amelynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium. Ez a társaság felel azoknak a romániai bányáknak a bezárásáért és környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést. Egyébként a mostanihoz hasonló baleset történt ugyanebben a máramarosi térségben 2003 áprilisában, amikor ugyancsak nagy mennyiségű bányavíz ömlött a Vörös-patakba és a Láposbánya-patakba, onnan pedig a Lápos és a Szamos folyókba. A román katasztrófavédelmi felügyelőség akkor azt közölte, hogy „a víz minősége megmaradt a magas vízállásra jellemző megszokott sajátos értékek között”.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek