rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bonchidán indult az aláírásgyűjtés az EU-s kisebbségvédelemért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Óriási Európát írtak alá a kisebbségek képviselői a Bánffy-kastély udvarán.


Ünnepi hangulatban indították el pénteken este Bonchidán, a Bánffy-kastély udvarán a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányát – tájékoztat az RMDSZ közleménye. A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN Kolozsváron zajló kongresszusának keretében szervezett esemény több mint kétszáz, Európa minden tájáról érkezett vendég jelenlétében zajlott. 

 

A jelképes aláírásokat egy óriási Európa-térképre helyezték el, ezzel is jelezve: a FUEN minden európaira számít az aláírásgyűjtési kampány során, hiszen legalább egymillió aláírásnak kell összegyűlnie az EU legalább hét tagállamából ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen, és megkezdődhessen az őshonos kisebbségek uniós védelmét garantáló jogalkotási folyamat. Az RMDSZ 250 000 aláírás összegyűjtését vállalta.

 

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint nem kérdés, hogy összegyűl-e a Minority Safepack bejegyzéséhez szükséges egymillió aláírás. Meggyőződése, hogy a 60 millió polgár képes ezt elérni. Szerinte sikerült bebizonyítani, hogy az őshonos kisebbségek képesek a szolidaritásra, csupán technikai kérdés az egymillió aláírás összegyűjtése.  

„Az igazi kihívás az, hogy partnereket szerezzünk, és fenntartsuk a lobbit, amit elindítottunk. Mert olyan partnerekre van szükségünk, akik képesek lesznek a döntéshozók véleményét úgy alakítani, hogy a célegyenesben az ellenzéki hangokat is le tudjuk győzni. Azokat, akik úgy gondolják, hogy kezdeményezésünk veszélyt jelenthet egyik vagy másik polgárra” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

 

Hans Heinrich Hansen, a kezdeményező bizottság vezetője beszédét Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke idén április 4-én keltezett levelének felolvasásával kezdte – ebben a levélben értesítette az EB a kezdeményezőket a Minority SafePack bejegyzéséről. „Azt kívánom mindannyiunknak, hogy megmaradjon az az optimizmusunk, amely idáig vezetett bennünket, és abban reménykedem, hogy minden szervezet mozgósítani fogja összes erőforrását, hogy elérhessük közös célunkat” – fogalmazott a FUEN korábbi elnöke.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, az EU több tagállamában sikeresen rendezték a kisebbségek helyzetét, most pedig az RMDSZ-en és partnerein a sor, hogy meggyőzzék a román államot is arról, hogy a kisebbségek nem jelentenek veszélyt, mi több, gazdagítják az országot. 

 

A Minority SafePack uniós szintű, összehangolt aláírásgyűjtési kampánya szeptemberben indul el, ténylegesen már a FUEN-kongresszus második napján alá lehetett írni. Erről és a Minority SafePack kezdeményezésről szóló beszélgetésről itt írtunk bővebben.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek