no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bukarest átadta Bocskai István fejedelmi botját Debrecennek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megérkezett Debrecenbe Bocskai István fejedelmi botja szerda délután, a jogart a Déri Múzeum kupolatermében helyezték el, ahol a Múzeumok éjszakájának kiemelt műtárgyaként láthatja a közönség.


„Történelmi pillanat, hogy újra Magyarországon látható a Bocskai-jogar" – mondta a helyszínen Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere. A Déri Múzeum fejedelmi jelképet szállító kisbusza fegyveres rendőri kísérettel szerda kora reggel indult Bukarestből. A román rendőrök az ártándi határállomásig kísérték a járművet, onnan magyar rendőri felvezetéssel indultak tovább – mondta el az MTI-nek Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese, aki a kölcsönző Román Történeti Múzeum egyik munkatársával, az úgynevezett kurírral együtt kísérte az értékes szállítmányt az úton.

A Déri Múzeumba megérkezve a kurír helyezte el a jogart egy vitrinben, amelyet azonnal le is zártak. Mellette egy másik vitrinben már ott van Báthory István fejedelmi jogara is, a két ereklyét a múzeumok éjszakáján láthatja először a közönség. A kupolateremmel szemben lévő Munkácsy-teremben pedig ismét együtt lesz látható a múzeumok éjszakáján Munkácsy Krisztus-trilógiája, miután a Golgota tulajdonosa hozzájárult, hogy – a kép körüli jogvita ellenére – néhány napra lehulljon a lepel az alkotásról. A két fejedelmi jogar mellett így együtt láthatják majd az érdeklődők a három híres képet: a Golgotát, a Krisztus Pilátus előtt című alkotást és az Ecce Homót – jelezte Angi János múzeumigazgató az MTI-nek. Megjegyezte: mind a trilógia, mind a fejedelmi botok a jövő héten további három napon megtekinthetőek lesznek a múzeumban.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek