rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Egymillió euróból felépülő új stúdiószínház alapkövét helyezték el Szatmárnémetiben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nemcsak a szatmári színház és magyar közművelődés, de az egész város lakossága számára is fontos előrelépés, hogy új stúdiószínház épül – hangzott el péntek délután Szatmárnémetiben, ahol új játéktér alapkövét tették le a Hám János (egykori Bem) utcában az évekkel ezelőtt összedőlt zsinagóga (Machzike Hatorah imaház) helyén.


A Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Magyarország kormányának korporatív támogatásával vásárolta meg a területet és kezdheti meg a játéktér építését. Az ünnepi eseményen egyházi és közjogi méltóságok jelenlétében tették le az öt alapkövet – a magyar kormány, Szatmár megye, a városvezetés, a Harag György Társulat és a Proscenium Alapítvány alapkövét.  Stier Péter, az Északi Színház adminisztratív igazgatója, a Proscenium Alapítvány alelnöke úgy fogalmazott, a magyar kormány támogatása nélkül biztosan nem vehették volna a bátorságot, hogy ilyen nagyszabású vállalkozásba fogjanak a teljes szatmári magyar közösség és közönség örömére.

Városunkat és színházunkat szerető szatmári emberként is úgy gondolom, történelmi és kultúrtörténeti pillanathoz érkeztünk ezzel a mai alapkőletétellel. Ezt a teret pedig úgy alakítjuk ki majd, hogy a benne zajló szakmai munka mellett a közönség kényelmét is a lehető legnagyobb mértékben szolgálni tudja, és olyan kulturális újdonságoknak nyisson állandó teret, amelyekkel eddig csak ritkán találkozott a szatmári közönség” – mondta Stier Péter. Hozzátette, olyan, egykor szebb napokat látott, de már régóta elhanyagolt területet tudnak hasznos közösségi térként visszaadni a város és a közösség szolgálatába, amely központi elhelyezkedése és adottságai folytán kétségtelenül fontos csomópontjává válhat a szatmári magyar közösség kulturális vérkeringésének. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, örömmel üdvözli az új stúdiószínház megépítésének ötletét, kiemelte a magyar-magyar összefogás fontosságát, azt, hogy sikerült magyar kézben tartani a megye és a város vezetését.

A rendezvényen felszólalt Kereskényi Gábor polgármester, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Pataki Csaba megyei tanácselnök, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, jelen volt többek közt Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje. Pataki Csaba úgy fogalmazott, a Harag György Társulat tükröt tart a közösség elé, a tükörre pedig szüksége van a helyi közösségnek, és örvendetes, hogy a színház új játéktérrel gazdagodik a magyar kormánynak köszönhetően. Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, a Proscenium Alapítvány elnöke megköszönte a szatmári közösségnek nyújtott támogatást. „Azok a döntéshozók, akik támogatnak bennünket határon innen és túl, biztosan olvasták Shakespearet, aki a Hamletben azt írta: édes úr, nem lenne szíves a színészeknek jó szállást adatni, mert ők a kor foglalatjai és rövid krónikái” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az egykori zsinagóga megszentelt helyén talál új otthonra a színház, és megemlékezett Szabadkai József egykori színházigazgatóról, akit több mint 18 ezer szatmári zsidóval együtt deportáltak, és a színház mártírjává vált: hófehér frakkjában, kitüntetéseivel indult el a gettóba, majd a vagonba, később erről az öltözékéről ismertek rá, miután holttestét Kassán kidobták a szerelvényből. Bessenyei megemlítette a szatmári zsidóság másik híres személyiségét, a társulat névadóját, Harag György rendezőt, aki visszatért a haláltáborból, és 1956-ban feltámasztotta a szatmári magyar színjátszást.

Az ünnepi beszédeket és az alapkövek letételét követően az egyházak képviselői – Schönberger Jenő püspök, a szatmári római katolikus egyházmegye főpásztora, Király Lajos, a szatmári református egyházmegye esperese, Pallai Béla görög-katolikus parókus – megáldották az alapkövet.

A Szatmári Zsidó Hitközség képviseletében Pap István előimádkozó úgy fogalmazott, örülnek, hogy az egykori zsinagóga helyén kulturális intézmény működik majd a művészet szolgálatában. Kitért arra, most 75 éve összesen 18900 szatmári zsidót, köztük számos értelmiségit, tudóst, orvost, iparost, a helyi közösség fejlődését szolgáló személyiséget deportáltak a haláltáborokba.

A korábbi Bem utcai zsinagóga helyén lévő telken a tervek szerint mintegy 325 millió forintból (egymillió euró), a magyar kormány támogatása segítségével épül fel a négyszáz négyzetméter alapterületű, háromszintes, százhúsz néző befogadására alkalmas stúdiószínház. A próbateremmel is rendelkező új színházi játszóhely tervezési fázis alatt áll, a beruházás várhatóan három-négy év alatt valósul meg.

(kronika.ro)

 

Reklam

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek