rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elnökválasztás: kampányvita helyett sajtóbeszélgetésen vesz részt Johannis

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kedd este 19 órától tartják meg a Nemzeti Politikatudományi és Közgazdasági Egyetem (SNSPA) égisze alatt szervezett kampányvitát Klaus Johannis hivatalban lévő államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökjelöltjének, valamint újságírók, politológusok és elemzők részvételével. Az ellenjelöltet, Viorica Dăncilă volt kormányfőt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét nem hívták meg a Bukaresti Központi Egyetemi Könyvtárban zajló eseményre.


A szervezők szerint két, két és félórásra nyúlhat a vita, amelyen Johannist újságírók és elemzők fogják kérdezni a választási programjáról. Hétfő délutáni a következő beszélgetőpartnerek részvételét mondták biztosra: Ion M. Ioniță (Adevărul), Cristian Leonte (Pro TV), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (România TV), Moise Guran (Europa FM) és Cristian Pârvulescu (SNSPA).

Rajtuk kívül további három-négy meghívott lehet, ők a következő listáról kerülhetnek ki: Cosmin Prelipceanu (Digi24.ro), Cristian Tudor Popescu (Digi24), Alina Manolache (Digi24.ro), Denise Rifai (Realitatea TV), Claudiu Popa (Realitatea TV), Marilena Mititelu (Realitatea TV), Tudor Mușat (Europa FM), Cristian Pantazi (G4Media.ro), Dan Tăpălagă (G4Media.ro), Clarice Dinu (HotNnews.ro), Liviu Avram (Adevărul), Dumitru Borțun (SNSPA), Adriana Nedelea (Libertatea), Magda Grădinaru (Ziare.com), Ioana Ene Dogioiu (Ziare.com), Silviu Mănăstire (B1TV). Az elnökválasztás november 24-i második fordulójába jutott két jelölt közötti kampányvitát Dăncilă szorgalmazta, azonban Johannis – aki az első fordulót megelőző kampány során is kerülte a vitákat és sajtónyilatkozatokat – elzárkózott ettől. A PSD jelöltje szerint arrogáns az elnök viselkedése, és emlékeztette Johannist, hogy a 2014-es elnökválasztás második fordulója előtt épp ő volt az, akik a jelöltek (ő és Victor Ponta) közötti vita fontosságát hangsúlyozta „a demokrácia jegyében, a választópolgárok tisztességes tájékoztatása érdekében”.

Klaus Johannis hétfőn ismét kijelentette, hogy nem hajlandó nyilvános vitán részt venni kihívójával. „A vita lényegében tiszteletre méltó dolog a politikusok között, de én nem veszek részt vitán az ellenjelölttel, mert Dăncilă egy antidemokratikus, meg nem reformált pártot képvisel, a mérgező Dragnea–Dăncilă-rezsimet megtestesítő kormányt, amely a románok ellen kormányzott és tavaly augusztus 10-én az utcán támadta meg az embereket. Nem tudok vitázni egy olyan pártnak a képviselőjével, amely idegengyűlölő vádakkal dobálózik a közbeszédben” – mondta. Látni se akarja Az elnök azt is hozzátette, hogy amennyiben Dăncilă megjelenne a PNL kampánycsapata által keddre szervezett eseményen, „nem fogják fogadni”.

„Ez egy beszélgetés lesz a sajtó képviselőivel és véleményformálókkal, amelyet én szerveztem, én hívtam meg őket. Higgadt, remélhetőleg nagyon érdekes beszélgetés lesz arról a mandátumomról, amely most jár le, valamint arról, amely, remélem, a jövőben lesz” – érzékeltette, hogy a PSD jelöltjének nincs mit keresnie ott. Újságírók egyébként megkérdezték Viorica Dăncilă-t, hogy fontolgatja-e a rendezvényen való megjelenést, mire azt felelte, hogy nem fog „nyomulni”. Johannist egyébként egy „arrogáns, lusta, hazudozó, alkotmányt megszegő” elnöknek tartja, aki „uralkodni akar, és az összes állami intézmény vezetését kézben tartani”.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek