no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Először kiállított nagybányai festmények láthatóak Kolozsváron

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Több festmény most kerül először nagyközönség elé a kolozsvári Művészeti Múzeum Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep című tárlatán. Az iskolaalapító festőművész halálának száz éves évfordulójára emlékező kiállítás a 9. Kolozsvári Magyar Napokra készült, de már tíz nappal korábban, szerdán megnyitották.


A kiállításon a kolozsvári múzeum gyűjteményéből láthatóak festmények, a nagybányai művésztelep 1896-os kezdeteitől 1935-ig. Csupán két olyan festmény szerepel benne, amely az állandó kiállítás része, egy Thorma János festette női portré, illetve a múzeum gyűjteményében található egyetlen Hollósy-mű. Több olyan alkotást is kifüggesztettek, amely eddig sosem szerepelt kiállításon, például a szintén művésztelep-alapító Réti István Nagybányai malom című munkáját.

További két művet rossz állapota miatt nem állíthattak ki, hívta fel a figyelmet Iacob Attila kurátor. Egyetlen festményt restaurált a múzeum erre az alkalomra, Iványi-Grünwald Béla Tájkép egy faluval című alkotását.

A kiállítás szervezői nem tartották fontosnak a festmények készítésének időpontját feltüntetni, inkább az alkotók nagybányai tevékenységének kronológiája alapján helyezték el a műveket. Így az első teremben az alapítók, Hollósy Simon, Thorma János, Réti István, Ferenczi Károly és Iványi-Grünwald Béla festményei láthatóak, a középső teremben a második generációval, Ziffer Sándorral, Mikola Andrással és Szolnay Sándorral folytatódik a sor, a harmadik teremben pedig az utánuk következő művészek szerepelnek. A negyedik teremben Kusztos József néhány festménye látható, ő csak rövid ideig alkotott Nagybányán, viszont plein-air kísérletei miatt a nagybányai szellemi örökséghez kapcsolható.

A festmények kontextusba helyezéséhez mindenképp ajánlott tárlatvezetéssel megnézni a kiállítást, ebből román és magyar nyelvűt is szerveznek a Kolozsvári Magyar Napok alatt, a program már elérhető. A kiállítás szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható.

Akkor lesznek igazán elégedettek, ha sikerül a Magyar Nemzeti Galéria jelentős nagybányai gyűjteményéből is kölcsönözni, ehhez azonban meg kell találni az anyagi forrásokat, hangsúlyozta a megnyitón Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató. Addig is „ébren kell tartani a tüzet”, fogalmazott. A budapesti múzeum gyűjteményének jelentős része 2008-ban már járt Romániában, a Csíki Székely Múzeum Nagybányai Művésztelep című tárlatán.

A szeptember 2-ig nyitva tartó kiállítás katalógusát a 9. Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 18-án mutatják be, ekkor jelen lesz Szakács Imre szentendrei festőművész is, aki a Nagybányán alkotó művészek szellemi örököse, és néhány munkáját Hommage à Hollósy Simon címmel ki is állította a Bánffy-palotában.

(maszol.ro)         

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Thurman Zoltán 2018.08.14 11:27:20
”Thurmann Olivér többször járt Baden-Badenben és felkereste a Müncheni festöiskolát ahol egy képet festetett magárol. Ott a Nagybánya mellöl származó Holossy Simon tanárként müködött. Az ötlet, hogy a Müncheni festöiskolával Nagybányára kéne jönni festeni egy a Thorma János és Hollosy Simon társaságában tartott kávészünet idején lefolyt beszélgetés során született meg. Thurman Olivér meghivta a festöket festeni Nagybányára.”

Hogy pontosan ki festette a Thurman Olivérröl készült képet nem lehet tudni mivel a
képen nincs aláirás. Thurman Olivér a festményt haza hozta Nagybányára avval
az elképzeléssel, hogy a müvészek majd ott fogják befelyezni, de mivel az arcrész teljesen befelyezett állapotban volt, a kép a falra került és most is ott diszeleg. Az idö folyamán a kép elégé megviselödött de Batha Pál mérnök készitett róla egy elektronikus restaurálást, mig Simon Endre restaurátor képzömüvész festészetileg restaurálta 2017-18 ban.




Krizsán János: 'Nagybánya tornyai' - a festöiskola kertjéböl nézve
középtöl balra az új müterem. (restaurálta Simon Endre)

NÉHÁNY IDÉZET AZ UTOBBI IDÖBEN MEGJELENT KÖNYVEKBÖL :
1) : 'Nagybánya müvészet és város' (Almási Tibor ,Györ 1992) idézett: : Holossy Simon és Iványi Gründvald Béla Turman Olivérhez irt leveléböl: 'A magyar müvészet csakis a magyar föld anyatejéböl magyar ég alatt, magyar talajon, a magyar néppel megujuló érintekezésben izmosodhat, s nöhet nagyra, nöhet igazán magyarrá'

2) : Dokumentumok a Nagybányai Müvésztelep történetéböl.. ' A NAGYBÁNYAI müvészet és müvésztelep” a magyar sajtoban 1896 é 1909 között: Thurman Oliverröl elég részletesen irnak a 16, 27, 446, 448 és 451 oldalon:
' Nagybánya város társadalma élen a polgármesterrel Turman Oliverrel teljesen felfogták az eszme illetve a tény horderejét, nagy anyagi és még nagyobb szellemi és kulturális jelentöségét - a városra nézva is. És minden lehetö módon a dolog érdekében buzgolkodtak és cselekedtek. Kezemben a levél a polgármester pozitiv igéretével, hogy a város 10-15 ezer forint áldozatba is belemegy, nagy fényes mütermet épit Hollosynak és iskolájának ha Hollosy igértet tessz, hogy iskoláját 5-10éven át nyárra mindig lehoza. '
”A müncheni magyarok nemsokat tudtak Nagybányáról, Az idegeneknek olyan elképzeléseik voltak nagybányáról mintha nem a Kárpátok tövébe hanem a Kaukázusba vagy valami Kirgiz faluba kénne utazniok. Kemény meggyözö munkát kellet végezni amiben Thurman Oliver kivette részét.”

3) NAGYBÁNYA (MissionArt Galéria Miskolc1993) a 82 oldalon ir Turman Oliverröl.

4) Réti István : A nagybányai müvésztelep c. könyvében a 7,12, 23, 147, 148, 157, 158 oldalakon olvashatunk Turman Olivér és a nagybányai festöiskola kapcsolatairól. Idézetre méltonak találom:
'Turman Olivér polgármesternek az érdeme Hollósy meghivása nagybányára és általában a festötelep eszméjének a felkarolása. A Turman családja erdélyböl származott Nagybányára. Teleki Sándornak, a koltói grófnak volt jó barátja. Ez a barátság és az apai háznak szelleme révén fejlödött ki valószinüleg izlése a szép dolgok s érzése a finomabb kultura iránt. Megválasztása után (1887) elsö polgármesteri tevékenysége volt a város Ligetjének nagyarányú kibövitése, majd a festötelep létesitése, aminek az érdekében minden, a város erejéhez mért anyagi áldozatra és erkölcsi támogatásra messzemenöen kész volt.'
2) 451 old: 'Turman halála után a városnak a kolónia iránti érdeklödése és gondoskodó elözékenysége, melynek pedig az elért eredmények után a fokozódását várhattuk volna, lassan-lassan a zérus fokra siklott alá. 1901-ben az állam megvonta az ingyenjegy kedvezményt a kolónia tagjaitól. 1986-ban ezt, mint föntebb is megírtam, Thurman polgármester járta ki számukra , teljesen felfogva, hogy milyen nagy hátránya Nagybányának a távolság, mely minden kulturális központtól elválasztja.'

5) Nagybányai kalauz (EMKE füzetek 1993) ' A református temetö rendezettebb a Postarét utcainál. A bejárattól balra, a kerités közelében találjuk Nagybánya egykori polgármesterének, Thurmann Olivérnek a sírját'.



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek