rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elvi álláspont miatt fogja az RMDSZ megbuktatni a PNL-kormányt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

"Az RMDSZ álláspontja elvi, a román politikai elit és a média is tudja, hogy a kétfordulós polgármester-választást nem támogatjuk, több okunk is van rá: csökkenhet a magyar közösség képviselete, másrészt van alkotmánybírósági döntés is, és egy ajánlás a Velencei Bizottság részéről, mindkettő azt mondja, hogy nem illik a választások előtt egy évvel változtatni a törvényeken, most pedig négy és fél hónap van még. Ha lesz bizalmatlansági indítvány, amit a PSD nyújt be, akkor azt az RMDSZ támogatni fogja. Mi ettől az álláspontunktól nem tértünk el" - mondta el Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője annak kapcsán, hogy a kormány bejelentette, felelősségvállalással fognak változtatni a választási törvényen úgy, hogy ismét két fordulósak legyenek az önkormányzati választások.


A PNL ezzel a lépéssel sokadszorra szegte meg azt a parlamenti együttműködési megállapodást, amelyet az Orban-kormány megszavazása előtt kötöttek. Egy másik pont például, hogy 6 százalékot fognak a költségvetésből az oktatásra szánni. “Ebben az a tanulság, ami számunkra nem új, hogy Romániában a megállapodásokat nagyon könnyen fel lehet rúgni”- mondta Cseke.

A szenátor elmondta, hogy az előrehozott választásokat továbbra is támogatják, ha pedig a bizalmatlansági indítvánnyal elérik, hogy Ludovic Orban lemondjon, akkor végül is egy első lépés lenne ez az előrehozott választások felé. Cseke azt is elmondta, hogy a Szociáldemokrata Párttal nem volt olyan egyezség, amely szerint ők közösen egy új parlamenti többséget alkotnának majd.

Mircea Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke minden esetere azt mondta, hogy egész biztos benne, hogy nem lesznek előrehozott választások, mert a PSD-nek megvan a többsége ahhoz, hogy kibírja az őszi választásokig. Ehhez azonban mindenképp partnereket kell találnia, hiszen jelenleg csak 198 képviselővel és szenátorral rendelkezik, a parlamenti többséghez pedig 233 főre van szükség. Időközben nyilatkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök is, aki a Hotnewsnak azt mondta, beszéltek Ludovic Orbannal, mielőtt bejelentette volna, hogy felelősséget vállal a választási törvény módosításáért, és nincs harag, mindenki ismertette az álláspontját, az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt, és ezzel megnyílik az út az előrehozott választások előtt.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek