no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Felmérés: kritikán aluli a szolgáltatások színvonala Romániában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Figyelmetlen, udvariatlan kiszolgálók, életunt, közönyös pincérek, a vásárlók tájékoztatásának hiánya – nagyjából ez jellemzi a romániai szolgáltatásokat, legalább is az utóbbi öt évben. Erre a következtetésre jutottak a VBS-Business Solution álcázott vásárlói, akik személyesen győződtek meg minderről a „mystery shopping” módszert alkalmazva.


A szolgáltató cégek Romániában úgy viselkednek, mintha a vevőnek, vásárlónak, ügyfélnek tennének szívességet. Sajnos azonban maguk az ügyfelek is úgy viselkednek, mintha szívességet tennének velük, és csúszópénzekkel igyekeznek megnyerni a pult túlsó oldalán állók jóindulatát. Mindez igaz a kereskedelemmel foglalkozó egységektől, a banki szolgáltatásoktól kezdve a közétkeztetésen, a szállodaiparon, az orvosi rendelőkön át egészen a telefonszolgáltatásokig, az oktatásig – derül ki a VBS-Business Solution felméréséből.

A szolgáltatások minimális színvonalon állnak. A szolgáltatók részéről hiányzik az udvariasság és a legtöbb esetben teljesen nyilvánvaló, hogy munkájuk a legkevésbé sem érdekli őket. Így például a megvizsgált bankoknál alig több, mint 37 százalék esetében találkoztak olyan tisztviselővel, aki elfogadható módon tájékoztatta ügyfelét a banki konstrukciókról, a különféle lekötések előnyeiről és hátrányairól, illetve egyéb fontos tudnivalókról. Az ügyfelek több mint 60 százalékának azonban nem adtak tanácsot. Ráadásul – amint az „álcázott vásárlók” megállapították – nem is minden esetben közönyről, érdektelenségről volt szó, hanem maguk a banktisztviselők sem voltak kellőképpen tájékozottak, sokszor viszonylag egyszerű kérdésekre sem ismerték a választ.

A telefonszolgáltatások kapcsán a felmérés megállapította: az ügyfeleknek mindössze az egynegyede állította azt, hogy teljesen elégedett szolgáltatójával, illetve a meghibásodások elhárításával. Viszonylag sokan állították, hogy az alkalmazottak udvariasak, ám az ügyfelek mégsem érezték, hogy a komolyan veszik őket, és törekednének gondjainak megoldására. Csak ritkán használják az udvariassági névmásokat, az ügyfeleket lemagázzák. A telefonszolgáltatások alkalmazottainaiak magatartása egyébként az esetek közel kilencven százalékában nem elégíti ki az ügyfeleket.

„Túlcsillagozott” éttermek, szállodák

A kereskedelmi vállalatok esetében a legnagyobb bajt az okozza, hogy az ügyfelek nem vagy csak hiányos tájékoztatást kapnak a termékek garanciájáról, és a kiszolgálók nagy többsége nem válaszol vagy csak habozó, többértelmű választ ad az áru meghibásodás esetén történő visszaadásának lehetőségeiről.

Az idegenforgalmi cégek esetén a VBS-Business Solution „álcázott vásárlói”szintén elégedetlenül távoztak a szolgáltatóval folytatott beszélgetésekről. Nagyrészt elégedetlenek voltak a négy és ötcsillagos tengerparti vendéglők és szállodák szolgáltatásaival is. Megállapításaik szerint a „szupernek” kikiáltott vendéglátó-ipari egységek alig 40 százalékában mondhatóak elfogadhatónak a szolgáltatások, és körülbelül ilyen arányban állították az ügyfelek, hogy az általuk igényelt komfortnak megfelelő szobát kaptak a szállodában.

A négy- és ötcsillagos vendéglők esetében 12 vendég közül átlagosan csupán egy volt elégedett a felszolgálással. A többiek érdektelenséggel vádolták a pincéreket, és azt állították, közönyösek voltak visszajelzéseik iránt, nem kérdezték meg a vendéget arról, hogy ízlett-e az étel, elégedettek voltak-e a kiszolgálással. A bútorzat egyébként még a legelegánsabb éttermek legtöbbjében sem felel meg a vendéglő rangjának.

A legrosszabb a helyzet az egészségügyben

Az szinte nem is jelent meglepetést, hogy a legrosszabb szolgáltatásokkal az „álcázott vásárlók” az egészségügyi intézményekben találkoztak. Megállapításaik szerint a legtöbb helyen a minőség még a minimális szintet sem éri el. A gyógyszertárakban unott és figyelmetlen kiszolgálókkal találkoztak. Ily módon az ügyfelek közel 55 százaléka volt a legnagyobb mértékben elégedetlen a szolgáltatásokkal.

Jóllehet szinte minden gyógyszertár vásárlói kártyákat bocsát ki, az eladók csak az esetek 50 százalékában érdeklődtek a vevőnél, hogy rendelkezik-e ilyen kártyával és nyolc gyógyszerész közül csupán egy volt hajlandó elmagyarázni a vásárlónak e kártyák előnyeit.

A gyógyszerészek a legtöbb gyógyszertárban két-három gyógyszer nevét sorolták fel, amelyek közül a vásárló válogathatott, ám az ügyfeleknek mindössze 40 százalékát kérdezték betegségük konkrét tüneteiről vagy, hogy kinek vásárolják a gyógyszert. Az „álcázott vásárlók” több fogászati rendelőbe is ellátogattak, és megállapításaik szerint mindössze az ügyfelek 47 százaléka volt teljes mértékben elégedett a szolgáltatásokkal.

A felmérést végzők szerint Romániában a taxizás valósággal kínszenvedést jelent. Túl azon, hogy igen sokszor csak rendkívül nehezen lehet taxit rendelni, a sofőrök több mit ötven százaléka nem kérdi meg utasát, milyen útvonalon kíván haladni a célállomásig. A legtöbb vezetőnek „nem volt aprója”, így utasaik akarva-akaratlanul is borravalót kényszerültek adni nekik. A tapasztalatok szerint sok esetben a taxisofőr ajánlatot tett utasainak a „maszek útra”.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek