k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Felmérés: továbbra is zavartalanul vezet a PSD

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 47 százalékával győzne, ha most vasárnap tartanák a parlamenti választást – derül ki a Sociopol közvélemény-kutató cég kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.


A március 6. és 14. között készült kutatás szerint a nagyobbik kormánypárt után a második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 21 százalékkal, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig a harmadik 12 százalékkal. A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) most is parlament be jutna a voksok 6 százalékával, és az RMDSZ is megugraná a bejutási küszöböt: a magyar szervezetre a megkérdezettek 5 százaléka voksolna. Nem kerülne be ugyanakkor a parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP), amely csupán a voksok 3 százalékára számíthatna. A válaszadók 52 százaléka mondta azt, hogy részt venne a választásokon.

A felmérés készítői az államfőjelöltekkel szembeni szimpátiára is rákérdeztek. Az ellenzéki szimpatizánsok – amennyiben csak a PNL jelöltjei közül lehetne választani – ismét Klaus Johannis jelenlegi államfőre voksolnának, a megkérdezettek 37 százaléka rá szavazna. A további sorrend: Cristian Buşoi és Cătălin Predoiu. A PSD esetében a befutó Gabriela Firea bukaresti főpolgármester lenne 32 százalékkal, őt Victor Ponta volt kormányfő követi 18 százalékkal, a harmadik pedig Liviu Dragnea PSD-elnök 10 százalékkal.

Ha nem aktív politikusok közül kellene kiválasztani a legjobb államfőjelöltet, akkor a többség – 28 százalék – Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét nevezné meg első számú preferenciaként. Őt Dacian Cioloş volt miniszterelnök (17 százalék) és Mihai Răzvan Ungureanu korábbi kormányfő, a külügyi hírszerzés volt vezetője (8 százalék) követi.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek