no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Fényárba borul Mátyás szülőháza a Kolozsvári Mátyás Napokon - PROGRAM

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Háromdimenziós épületvetítéssel, fáklyás felvonulással és reneszánsz hangulatú kulturális eseménysorral ünneplik Mátyás király születésnapját február utolsó hétvégéjén Kolozsváron. Íme a program.


Február 23–25. között immár 26. alkalommal szervezi meg a reneszánsz hangulatú Kolozsvári Mátyás Napokat az Amaryillis Társaság. Az idei kiadás különlegessége, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékévhez csatlakozik, ennek köszönhetően megszervezésében a Kincses Kolozsvár Egyesület is szerepet vállal. A háromnapos programsorozat partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Február 23., péntek

A szervezők tájékoztatása szerint február 23-án, Mátyás születésének 575. évfordulóján az események helyszíne a Sapientia Tordai úti épülete lesz, amelynek aulája a jövőben Mátyás király nevét viseli. Az est keretében Kostyák Előd Kodály műveket ad elő Brassai Sámuel gordonkáján, valamint a Mátyás király életterei című kiállítás megnyitója mellett Kolozsvár legnagyobb szülöttjének 1458-as királlyá választásáról tart előadást Lupescu Radu történész.

Február 24., szombat

A Kolozsvári Mátyás Napok rendezvénysorozatának gerincét a szombati nap programjai képezik. A Diákművelődési Házban délelőtt 11-től a szervezők gazdag eseménysorral várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt, amelyek révén felelevenedik Mátyás király élete és uralkodása, ezáltal pedig a Magyar Királyság virágkora. Jelen lesz a Kolozsvári Magyar Napok interaktív történelmi gyermekfoglalkozásainak közkedvelt vendége, a szigethalmi Emese Park harminc fős várnépével. Lesz még táncház, és azt megelőzően mindenki számára élményt tartogat a Benedek Elek meséje nyomán rendezett Az aranyszőrű bárány című táncjáték, az Udvarhelyi Táncműhely előadásában. Ugyanitt Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában címmel kiállítás nyílik a kortárs magyar illusztrátorok fiatal generációjának munkáiból, és sor kerül Marosán Csaba színművész Mátyás király udvarában jártam című előadására.

Délután 17 órától kerül sor a Farkas utcai református templomban a Csíkszeredai Fesztiválkórus reneszánsz kórusművekből összeállított hangversenyére, majd 18 órától fáklyás felvonulás indul, a főtéri szoborcsoport érintésével, Mátyás király szülőházához.  „575 fáklyával, középkori viseletbe öltözött népes udvartartás kíséretében, dobpergés és dudaszó mellett vonulhatunk végig Kolozsvár belvárosán, a nagy király 575. születésnapját ünnepelve” – szerepel a közleményben.

Bordos László Zsoltot nem kell bemutatni Kolozsvár közönségének, hiszen épületvetítésével egyszer már lenyűgözte a kolozsvári közönséget. Ezúttal Mátyás király szülőházára álmodott meg egy háromdimenziós animációt. A szombati estét a Musica Historica régi zene együttes koncertje és az Amaryllis együttes reneszánsz tánca zárja.

Február 25., vasárnap

Február 25-én, vasárnap a Kolozsvári Mátyás Napok eddigi kiadásainak hagyományát folytatva istentiszteletre kerül sor, ezúttal a törökvágási református templomban. 17 órától a sétatéri Kaszinóban végül régi zenei koncertekkel és reneszánsz táncbemutatóval zárul a programsorozat, mely egyben a Mátyás-emlékév kolozsvári nyitányát is jelenti.

A teljes program itt érhető el. 

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek