k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

FF2018: Móricz Zsigmond: Kend a pap?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Nagyvárad-velencei Református Egyházközség Ifjúságának előadása a Főtér Fesztiválon, 2018. szeptember 16., vasárnap 13 óra (Nagybányai Bábszínház). Az előadókat a Nagybánya-Újvárosi Református Egyházközség hívta meg a Nagybányai Magyar Napokra.


A Magyar Kultúráért Emlékdíjas társulat Móricz Zsigmondnak egy kevéssé ismert, ám elgondolkodtató darabját vitte színre.

A sorsával elégedetlen falusi lelkipásztor félresikerült prédikációja nyomán elindul az asszonyok között a lavina, a kihűlt szerelmet sirató papné, a feleségét sirató, de más asszonyra kacsintgató tanít, a tanítóné, a lehengerlő beszédű, templomba nem, csak kocsmába járó juhász, ennek mézes szavú felesége ragyogóan megmutatják a kihűlt szerelmű házasságok megannyi arcát. Ennek szép ellentéteként jelenik meg a színen a papkisasszony, akit feleségül kér egy – valószínűleg jegyzőnek tanuló – fiatalember. A színen rövid ideig feltűnő cseléd, és a társulat munkáját segítő Ungvári Roland teszi teljessé az előadást. A ragyogó játékú Kádár Hunor–Szakács Mónika páros (pap és papné) végig lendületes sodrásban tartja a darabot, amit epizódszerűen vesznek körbe a sorra megjelenő házaspárok, végül pedig a házasulandó fiatalok.

Szereposztás:

Kádár Hunor – lelkipásztor
Szakács Mónika – papné
Ványai László – tanító
Radics Tímea – tanítóné
Glökner Gyöngyi – juhász
Bács Lívia – juhász felesége
Ghirdan Andrea – papkisasszony
Szabó Dávid – jegyzőtanonc
Jakab István – cseléd

A Farkas Antal református lelkipásztor és a darab rendezője által bemutatott rövid ismertető Móricz Zsigmond életéről, munkásságáról és kulturális közegről szól, amelyikben megszületett a darab. Ezután elhangzanak a darab által felvetett alapkérdések: a családban egymást elvesztő férj és feleség, a házasság és az egymásra való ráunás, a szerelem elvesztett tüzének kérdése, de felvetődnek közösségi kérdések is, mint az istentiszteleten elhangzó igehirdetés üzenetének félreértése, az idegennyelvűség és a magyar nyelv összeütközései. Mindez egy könnyed, fordulatos, de mégis elgondolkoztató dramaturgiai formában.

Reklam

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek