no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Horváth Anna: nincs veszély, megszámolhatóak a székelyek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A népszámlálásról és az azzal kapcsolatos felhördülésről esett szó a Krónika Live legutóbbi adásában, hogy jelen állapot szerint nem lehet megvallani a székely identitást az idei számbavételen.


Változott az RMDSZ álláspontja: bár korábban Kelemen Hunor arra buzdított mindenkit, vallja magát magyarnak egyéb etnikai identitásától függetlenül, most már maga a szövetség kezdeményezi, hogy a székelységet is lehessen választani a magyaron belül az idei népszámláláson. Többek között ennek okairól is kérdezték a Krónika Live újságírói, Pataky István és Szőke László a videópodcast szerdai adásában Horváth Annát, az RMDSZ ügyvezető alelnökét.

A szövetség népszámlálási biztosa kifejtette: az alakulat pénteki kolozsvári sajtótájékoztatója utáni reakciók nyomán úgy látták jónak, hogy nem érdemes pozitív energiát, figyelmet elvonni az idei romániai népszámlálás a magyarokat érintő valódi céljáról, vagyis arról, hogy a romániai magyarság minél nagyobb számban vállalja fel nemzeti és felekezeti hozzátartozását. Ennek ugyanis a következő tíz évre nagy jelentősége lesz nemcsak a nyelvi jogok vagy a közigazgatás területén, pénzben mérhető következménye is lesz annak, hogy egy-egy adott településen milyen arányban élnek a magyarok, legyenek azok székelyek vagy csángómagyarok is egyben.

A főleg a virtuális térben lezajlott vitát kirobbantó helyzet előzményeiről Horváth Anna kifejtette: a népszámlálást előkészítő technikai intézkedések során egy adott pillanatban – így például a próbanépszámlálás idején – az alkalmazott szoftver miatt nem lehetett a székely identitást a magyarság alá úgynevezett aletnikumként, alkategóriaként besorolni, így félő volt, hogy azok, akik székelynek vallják magukat, a magyarság számarányát csökkentik majd. Az alelnök szerint a korábbi népszámlálási tapasztalatok azt mutatták, hogy lesznek, akik ezt a magyar közösség elsúlytalanítására próbálják meg majd felhasználni, ez indokolta az óvatosságot. Azóta viszont ez a veszély nem áll fenn, fogalmazott az alelnök.

Horváth Anna rámutatott: arra számítanak, hogy a romániai magyarság létszáma továbbra is egymillió fő feletti lesz, és számaránya egy jó mobilizációval a korábbi lajstromba vételhez képesti 6,5 százaléknál akár magasabb is lehet. Ebben lehetőséget nyújthat az a fontos újdonság is, hogy idén akár magunk is kitölthetjük az interneten a népszámlálási adatlapokat. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek