k rmdsz
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Klímakutató: Velence előbb-utóbb víz alá kerül

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy német klímakutató szerint már csak idő kérdése, hogy Velencét mikor borítja el a tenger.


Már csak idő kérdése, hogy Velencét mikor borítja el végleg a víz – mondta Anders Levermann egy potsdami intézet klímakutatója a Die Zeitnek adott interjújában.

A kutatót a Velencében pusztító extrém árvízről kérdezték, mire azt mondta, bár csak akkor lehet egyértelműen megmondani, hogy a klímaváltozás miatt volt-e az idei nagy árvíz, ha összevetik más hasonló eseményekkel, ugyanakkor az éghajlatváltozással a hasonló szélsőséges időjárási események gyakoribbá fognak válni, mert a tengerszint megemelkedik, és az úgynevezett jetstreamek (magyarul futóáramlás, viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zónák, amelyek közelében a szélsebesség rohamosan növekszik) is el-eltérnek megszokott irányaiktól, amely megbolygathatja az időjárást.

A tengerszint emelkedéséről azt mondta, minden egyes fok, amellyel a Föld hőmérséklete emelkedik valójában körülbelül két és fél méter tengerszint-emelkedést jelent, amely ugyan nagyon lassan megy végbe, évszázadok alatt, de

Velence előbb-utóbb így is a tengerszint alá kerül.

Hozzátette, ha a világ tudná magát tartani a párizsi klímacélhoz, az is kétfokos emelkedést, vagyis körülbelül 5 méternyi tengerszint-emelkedést jelent, amely Velence elmerülésével jár, de nagy tengerparti városoknak, Sanghajnak, Hongkongnak, New Yorknak és Hamburgnak is számolnia kell azzal, hogy egyes részei víz alá kerülnek. Azt is mondta, bár vannak árvízvédelmi intézkedések Velencében, például egyfajta "kapukkal" akarják megállítani a lagúna bejáratánál a tengerszint emelkedését, a város amúgy is süllyedt az édesvízkészletek kipumpálása miatt, ezért legfeljebb az lehetne a megoldás, ha az egész várost megemelnék, de ilyen megoldásról még nincs szó.

Hozzátette azt is, korábban összesítették, hogy milyen városokat fenyeget a klímaváltozás, és Velence mellett csak Olaszországban több világörökségi területet fenyeget a tenger, így például Nápoly belvárosát, vagy a pisai dóm és a ferde torony környékét. Azt is mondta, az egyetlen megoldás az lenne, ha a szén-, olaj- és földgázégetéssel leállna az emberiség.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

EMERGENCY URGENT LOANS +918929509036 Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek