k rmdsz
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Korodi Attila szerint hitelességi problémái vannak a DNA-nak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Árthatnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hitelességének Korodi Attila parlamenti képviselő szerint az intézménnyel kapcsolatban kirobbant botrányok, amelyekre eddig nem sikerült meggyőző választ adni.


Az RMDSZ politikusa a francia közszolgálati rádiónak (Radio France Internationale) adott interjúban ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a DNA vezető ügyésze, Laura Codruţa Kövesi kitölti 2019-ig szóló mandátumát. „Azt hiszem, hitelességi gondjai vannak (az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek – szerk. megj.), mert a jelenlegi botrányokra eddig adott intézményes válaszok nem elég meggyőzőek. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy megjelennek-e további botrányok, további felvételek is, amelyeket különböző személyek hoznak nyilvánosságra. Ha azokat sem kísérik megfelelő érvek vagy ellenérvek, ha azokat sem elemzik ki komolyan, intézményes szinten, és a romániai társadalom nem fog megnyugtató választ kapni, akkor ez az intézmény, a DNA rengeteget fog veszíteni, és vele együtt valószínűleg Románia is” – mondta szerdán Korodi.

Az RMDSZ-es képviselő szerint az egyelőre tisztázatlan „ploieşti-i ügyek” és más jelek is utalnak arra, hogy „a DNA-n belül lehetnek olyan eljárási módszerek, gyakorlatok, amelyek nem korrektek”. Leszögezte ugyanakkor, hogy ezen információk hitelességét kizárólag az Igazságügyi Felügyelet és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hivatott megállapítani. Korodi Attila úgy vélekedett az RFI-nek adott interjúban, hogy a DNA, akárcsak más intézmény, „nem függhet egyetlen embertől”, és hogy korrekciós mechanizmusokra van szükség a felmerülő problémák kiküszöbölése érdekében. A politikus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a DNA megítélésével kapcsolatos gondokat – amennyiben a CSM is igazolja ezek fennállását – mielőbb orvosolni kell, mert nagyon fontos intézményről van szó. „A korrupcióellenes harc elsődleges fontosságú, másrészt viszont az emberi jogok is alapvetőek. A két tényezőt együtt, egységesen kell figyelembe venni” – idézte a politikust az Agerpres hírügynökség. Korodi szerint a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi ki fogja tölteni 2019-ig szóló mandátumát, hiszen már bejelentette, hogy nem áll szándékában lemondani, és az államfő is úgy nyilatkozott: nem látja jelen pillanatban indokoltnak a DNA vezetőjének menesztését. „Nem hiszem, hogy rövid időn belül változás lesz” – mondta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek