rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Legalább 78 halottja és több ezer sebesültje van a bejrúti robbanásnak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát - írta a BBC. A robbanás helyszíne felől óriási füst emelkedett Bejrút fölé.


ÉJFÉLRE MÁR 78 HALÁLOS ÁLDOZATRÓL ÉS CSAKNEM NÉGYEZER SÉRÜLTRŐL TÁJÉKOZTATOTT AZ ORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTERE.

A legvalószínűbb, hogy baleset történt, felrobbant a város kikötőjében egy robbanásveszélyes anyagokat tároló raktár. Az elnök tweetje szerint 2750 tonna ammónium-nitrátot őriztek ott szabálytalanul, keresik a felelősöket.

„A közelben minden épület összedőlt. Üvegeken és törmelékek amerre járok, teljes a sötétség” - nyilatkozta a BBC-nek egy szemtanú a robbanásról, amelyet a 240 kilométerre fekvő Cipruson is lehetett hallani. 

George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt vezetője szerint a detonációban megsebesültek százait szállították kórházba, de sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek - írta az MTI. Hozzátette, hogy a helyi sajtónak nincsenek pontos adatai a sebesültekről és a romok alatt rekedtekről. Több sérültet hajóval menekítettek ki.

Súlyosan megrongálódott a finn nagykövetség épülete is - jelentette az MTI.

A robbanások nem sokkal azelőtt történtek, hogy az ENSZ Libanon ügyét vizsgáló bírósága (STL) ítéletet hozna Hariri gyilkosainak ügyében.  A négy vádlott azonban nem áll a bíróság előtt, tagadják bűnösségüket, csütörtökön távollétükben hoznak ítéletet. Mind a négyen az iráni támogatással működő Hezbollah tagjai.

Szemtanúk szerint egy második robbanás is volt a 2005-ben megölt libanoni kormányfő, Rafik Hariri rezidenciája közelében, ám ezt hivatalosan azóta sem erősítették meg. 

Inkább baleset, mint merénylet

Fentiek ellenére valószínűbb, hogy baleset történt. Emellett szól, hogy

 A LIBANONI ÁLLAMI HÍRÜGYNÖKSÉG NEM SOKKAL A ROBBANÁS ELŐTT ARRÓL ADOTT HÍRT, HOGY TŰZ ÜTÖTT KI A ROBBANÓANYAGOKKAL TELI RAKTÁRBAN.

- írta a BBC. Erre utalnak a hivatalos nyilatkozatok is.

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

A libanoni székhelyű al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét is, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel.

bejrut.gif

Michel Aún államfő összehívta a legfelsőbb védelmi tanácsot - közölte Twitter-üzenetben az elnöki hivatal.

Haszan Diab libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára az áldozatok emlékére.

Az LBCI libanoni műsorszolgáltató azt jelentette, hogy a bejrúti Hotel Dieu kórház közölte: több mint ötszáz sérültek ápolnak, és többet már nem tudnak fogadni. Többtucatnyian műtétre szorulnak, a kórház véradásra szólította fel a lakosokat.

A robbanás mellett is bőven van gond

A Bács-Kiskun megyénél nem sokkal nagyobb, alig 10 ezer négyzetkilométeres, 5,5 millió lakosú Libanon súlyos gazdasági válságban van az évtizedek óta húzódó politikai mellett - amit csak fokozott a szíriai polgárháború, amelynek nyomán jelenleg is egymillió menekült él az országban -, ami az elmúlt tíz év legnagyobb kormányellenes megmozdulásait váltotta ki az elmúlt hónapokban. Libanon már a koronavírus nélkül is mély hitelválságba került, a külső adósság finanszírozásához a központi bank újabb és újabb hiteleket vett fel, ám az államilag finanszírozott pénzügyi piramis lényegében összeomlott, a libanoni font árfolyamát sem sikerült a korábbi szinten tartani.

AZ ÁLLAMADÓSSÁG FELSZALADT A GDP 150 SZÁZALÉKÁRA, ÍGY LIBANON A VILÁG EGYIK LEGELADÓSODOTTABB ORSZÁGA LETT.

A lakosság negyede munkanélküli, kétmillió ember a szegénységi küszöb alatt él a vallásilag megosztott 30 százalékban síita, 30 százalékban szunnita, egyharmad részt keresztény, 5 százalékban drúzok lakta arab országban.

Ősszel már feszült volt a helyzet, miután nem csak az üzemanyagra és a dohányra kivetett adókat növelték, de havi kétezer forintnak megfelelő összegű adóval sújtották a WhatsApp használatát is. Hónapok óta folyamatosak a súlyos tüntetések, augusztus 4-én is voltak rendőri összecsapásokba torkolló megmozdulások, nem sokkal a robbanás előtt is.

​(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek