no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar állami támogatással rendeznek be kardiológiai központot Csíkszeredában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Magyar állami támogatással rendeznek be intervencionális kardiológiai központot Csíkszeredában a Hargita megyei sürgősségi kórház keretében.


A kórházfejlesztést a közvetítésre felkért Mens Sana Alapítvány jelentette be szombat este, közleményét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírszolgálata közölte. A közlemény idézi Konrád Juditot, a csíkszeredai sürgősségi kórház menedzserét, aki elmondta: a kórház évek óta készül a kardiológiai osztálya fejlesztésére.

Számos csíkszeredai szakember már végzett, vagy jelenleg is végez olyan célirányos továbbképzést, amely szükséges az intervencionális kardiológiai központ működéséhez. A kórházigazgató elmondta: évek óta dolgoznak azon, hogy a székelyföldi betegek számára helyben megteremtsék az intervencionális kardiológiai ellátás lehetőségét, és ne kelljen például a szívinfarktuson átesett beteget órákat utaztatni valamely intervencionális központba.

Balogh Csaba István, a kardiológiai osztály vezetője elmondta: évente átlagosan hatszáz beteget küldenek Csíkszeredából tovább egyetemi központokba sürgős intervencionális kardiológiai ellátásra. A főorvos hozzátette: humán erőforrás tekintetében készen állnak a munkára: egy kardiológusuk már elvégezte a beültethető készülékek terén a továbbképzést, két másik orvos pedig a szívkoszorúér-beavatkozások terén képezi tovább magát, és májusban végez.

A Mens Sana Alapítvány közölte: a kórházi felszerelések az alapítvány tulajdonát képezik majd, a kórház használatba kapja őket. Az RMDSZ közleménye szerint Kelemen Hunor közbenjárásának köszönhető a magyar kormány anyagi támogatás az intervencionális kardiológiai központ berendezésére, amely mint írják "hatalmas jelentőséggel bír Csík-térség, Hargita megye és egész Székelyföld lakossága számára, ugyanis olyan életmentő kardiológiai beavatkozások válnak hamarosan elérhetővé, amelyekért korábban távoli egyetemi központokig kellett utazni." A Hargita megyei sürgősségi kórházat a megyei önkormányzat tartja fenn.

A Mens Sana Alapítvány a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia, és a csíkkarcfalvi római katolikus plébánia alapítványa. Az alapítvány a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetőjeként vált ismertté. Elnöki tisztségét a decemberben romániai környezetvédelmi miniszterré kinevezett Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor tölti be.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek