no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Március 15. – Kelemen Hunor: minden nap küzdeni kell a szabadságért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint az erdélyi magyarságnak minden nap küzdenie kell a szabadságáért, és be is kell laknia az elért szabadságot, élnie kell a kivívott jogokkal.


Kelemen Hunor Szacsvay Imre 1848-as országgyűlési jegyző nagyváradi szobránál mondott ünnepi beszédet szombat délután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rendezvényén. Kijelentette, az erdélyi magyarság kétségkívül szabadabb most, mint húsz évvel ezelőtt, de szabadsága nem stabil, és az elmúlt időszakban felerősödtek, elszaporodtak a közösség elleni támadások.

„Közösségi szimbólumainknak folyamatosan nekirontanak azok, akik nem értik, hogy sem tiltás, sem parancs nem tépi ki az ember szívéből a nemzeti lét legfontosabb értékeit: a nyelvet, a kultúrát, a szimbólumokat" – jelentette ki a kormányfőhelyettes. Azt is megjegyezte, a közösségnek újra és újra meg kell küzdenie az iskolai osztályokért, az anyanyelv használatáért, a kétnyelvű feliratokért, az államosított ingatlanok visszaszerzéséért és a visszaszervezett vagyon megőrzéséért.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, félreismerik a magyar közösséget azok, akik azt hiszik, hogy az szó nélkül hagyja a jogsértések sorozatát. „Ha baj van, mi erdélyi magyarok nem bújunk el, mi emelt fővel vállaljuk identitásunkat. (...) Nem fordulunk egymás ellen, összezárunk és egy emberként állunk ki jogainkért" – fogalmazott Kelemen Hunor, aki szerint az 1848-as szabadságharcnak is ez lehet az egyik máig ható tanulsága.

A kormányfőhelyettes szerint a mai nemzedék szabadságharca a közösségi jogokért vívott mindennapos küzdelem. Megjegyezte, a szabadság felelősség is, ezért bátran nemet kell mondani minden szélsőségre.

Az RMDSZ nagyváradi rendezvényén mintegy 1500 résztvevő jelenlétében tettek ünnepi fogadalmat a város cserkészcsapatai. A rendezvényt heves szélvihar és az eleredő eső zavarta meg. A szél a Szacsvay szobor szomszédságában lévő épület több tetőcserepét is lesodorta, a lehulló cserepek senkit nem sebesítettek meg.

(erdely.ma)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek