rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megkoronázott helyreállítás: visszakerült a címer a váradi püspöki palotára

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Visszakerült a nagyváradi római katolikus püspöki palota főhomlokzatára az építtető Patachich Ádám püspök címere, amely a hagyománynak megfelelően díszítette az 1762 és 1776 között épült barokk épületegyüttest.


„A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota homlokzatára visszahelyeztük Patachich Ádám címerét” – jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye. A fényképes posztban emlékeztettek egyúttal, hogy a címer rekonstrukciójához a 19–20. század fordulóján készült fényképeket, valamint Patachich Ádám püspök egyéb, fennmaradt – elsősorban a váradi püspökként kiadott, hivatalos nyomtatványain megjelenő – címerábrázolásait használták fel.

A címert Fekete Tibor szobrász készítette el római cementből László Attila restaurátor közreműködésével. Amint arról korábban írtunk, a címer az 1968-ban megkezdett felújításáig állt a főhomlokzat középső rizalitját koronázó timpanonban, ekkor vétették le és pusztították el az épület múzeummá alakításáról döntő kommunista hatóságok. A mostani felújítási terv elkészítésekor döntés született az elpusztult címerdombormű rekonstrukciójáról és visszahelyezéséről – nyilatkozta korábban a sajtónak Böcskei László megyés püspök, aki szerint a címer visszahelyezésével mintegy megkoronázzák a teljes körű helyreállítási munkálatokat.

Mint ismeretes, a nagyváradi római katolikus püspöki palota magyar kormánytámogatással újul meg, az 1,948 milliárd forintos (6,348 millió euró) költségvetési támogatást három ütemben kapta meg tulajdonosaként a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. A külső felújítás befejeződött, a belső munkálatok még zajlanak, ezekkel decemberben kell elkészülni.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek