rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál keretében, hogy ők is részesei a színes segesvári közösségnek. Idén azonban immár harmadik éve szervezik meg a Segesvári Magyar Napokat július 12-14-én – igaz, nem a vár piacán, hanem az egyik bevásárlóközpont parkolójában.


A harmadik Segesvári Magyar Napokat is, mint majd’ minden magyar jellegű megmozdulást Segesváron, a Homo Novus Egyesület szervezi. A szervezet 2012-ben olyan céllal alakult, hogy megmozgassa a segesvári szórvány magyarságot, számukra kulturális, sport- és egyéb programokat szervezzen, s a kezdeti célokhoz most is tartja magát – tudjuk meg Nyáguly Ferenc egyesületi elnöktől. A magyarságot érintő programokat nagyrészt mind mi szervezzük, legyen az szilveszteri, farsangi mulatság, szüreti bál, táborok, idén újdonságként aratóversenyt is szervezünk, ugyanakkor a mi egyesületünk szokta képviselni a magyarságot a külföldi különböző eseményeken is – fogalmazott Nyáguly Ferenc.

Hozzátette, az egyesület két tömegeket megmozgató rendezvénye a szeptember végi Küküllőmenti sokadalom és a Segesvári Magyar Napok, előbbi egy Kárpát-medencei táncfesztivál néptánccal, népzenével, utóbbi pedig egy olyan rendezvény, amely a szórványmagyarság legkisebbjeitől a legidősebbekig mindenkinek szól.

A hétvégén, július 12. és 14. között zajló Segesvári Magyar Napokat a sorozatosan alakuló hasonló rendezvények mintájára álmodták meg három évvel ezelőtt – fejti ki Szakács László főszervező. „Azt gondoltuk, hogy itt a szórványban is a kultúra erejével érdemes összefogni a magyarságot, megmutatni a segesvári összlakosságnak a színes kulturális palettánkat, amivel rendelkezünk mi, magyarok. A rendezvény nagy lehetőség arra, hogy megmutatkozzunk, hangot adjunk magyarságunknak” – mutat rá a főszervező. Hozzáteszi: a két és félnapos rendezvény programját úgy igyekeznek összeállítani minden évben, hogy a legkiesebbektől a legnagyobbakig, a kultúrától a könnyűzenén át a komolyabb műfajok kedvelőjéig mindenki kapjon kedvére való programot, így bábszínház, bűvészműsor, néptánc, népzene is tarkítja a programot, de operett, dzsessz és rockzene is lesz a kínálatban, mint ahogy egy kis régi zene is korabeli táncbemutatóval. A szombat este fő meghívottja a szászrégeni Titán, vasárnap este pedig Homonyik Sándor és zenekara énekelteti meg majd a közönséget. Bár a legelső Segesvári Magyar Napok még a középkori vár piacterén zajlott, tavaly nem engedték be a várba a szervezőket, így a Kaufland parkolójába kényszerültek az ünneplő magyarok. Szakács László főszervező azonban elmondta, közben rájöttek, a bevásárlóközpont parkolója egy kompaktabb, egységesebb tér, amely jobb fesztiválhelyszínnek bizonyult, így idén bár színpadot állíthattak volna a várba, mégis a Kaufland parkolójában maradtak. „A várba nem tudunk még egy fagyi- vagy kürtöskalács árust sem bevinni, mert nem szabad. Az első évben a színpad a piactéren, az eszem-iszom a Mitică parkolójában volt, de nagyon megoszlott a tömeg. Tavaly a Kauflandnál sokkal egységesebb rendezvényt kaptunk, úgy tűnt, sokkal többen is voltak” – magyarázta Szakács László. Számításaik szerint tavaly négyezren vettek részt a programjaikon, idén is hasonló jelentétre számítanak, ami Segesvár mintegy ötezres magyarságához képest nem rossz szám, igaz, sokan elmennek Segesvárra a környéki településekről, de Székelykeresztúrról, Székelyudvarhelyről és Marosvásárhelyről is. A látogatóknak nem csak kulturális és zenei programokat, hanem magyaros gasztronómiai felhozatalt és kézműves vásárt is kínálnak majd. A teljes programot böngészni a Segesvári Magyar Napok Facebook-oldalán lehet.

(szekelyhon.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek