rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megnyílt Nagyváradon a szabadkőművesség múzeuma

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagyváradon az egykori László király páholy otthonában megnyitották a romániai szabadkőművesség múzeumát - számolt be róla szerdán a Bihar megyei sajtó.


A múzeumot a páholy otthonának épült klasszicista páholyházban rendezték be, melyet közel hatmillió lejes EU-s támogatással újíttatott fel Nagyvárad önkormányzata. A kiállított anyagot a Romániai Nemzeti Nagypáholy, a Nemzeti Levéltár, Nemzeti Könyvtár és névtelen adományozók biztosították.

Az Ebihoreanul.ro beszámolója szerint az épületben megtekinthető a szabadkőműves szimbólumokkal díszített páholyterem, a főmester terme, az avatási inasszoba, és több más sajátos terem. Florin Birta polgármester a múzeumavatón abbeli meggyőződését hangsúlyozta, hogy a szabadkőműves múzeum vonzó turisztikai célpontja lesz Nagyváradnak, hiszen a létesítmény mind Romániában, mind Kelet-Európában egyedülálló. 

Mind az Erdon.ro, mind az Ebihoreanul.ro portál nehezményezte, hogy a kiállított anyag egyáltalán nem foglalkozik a nagyváradi szabadkőművességgel, a fotók, oklevelek, szertartáskönyvek, jelek, szertartási kellékek, portrék a romániai szabadkőművességet mutatják be. Angela Lupsea, a városi múzeum menedzsere elmondta: a gyűjtemény folyamatos bővítését tervezik, és a László király páholy működését külön projekt keretében mutatják majd be a múzeumban.

Az 1876-ban alapított László király páholy páholyházát Jámbor Lajos és Bálint Zoltán szabadkőműves testvérek ingyen elkészített tervei alapján építették és avatták fel 1902 februárjában. Ady Endre azt írta az eseményről, hogy a "templom-szerű csarnok (...) hajléka a humanizmusnak, irgalmasságnak és világossághintésnek". Romániában legálisan működhetnek az egyesületként bejegyzett szabadkőműves páholyok. A kormány egyik tagjának, Sorin Cimpeanu oktatási miniszternek az érdekeltségi nyilatkozatában szerepel, hogy tagja a Romániai Nemzeti Nagypáholynak.

(transindex, mti)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek