no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Miklós Zoltán: kétszer segít az, aki gyorsan segít

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Javában zajlik az RMDSZ kormányzati konzultációja. Ebben az időszakban az erdélyi magyarok személyesen vagy a kormany.rmdsz.ro honlapon mondhatják el a véleményüket a kormányzásról vagy a jövő tennivalóiról.


Amikor a koronavírus-járvány és a szomszédunkban zajló háború hatalmas próbatétel elé állította a gazdaságot, nem ültünk tétlenül egy percig sem. Az RMDSZ javaslatai vállalkozások ezreinek, munkahelyek százezreinek nyújtottak védelmet” – állítja Miklós Zoltán, az RMDSZ parlamenti képviselője, gazdasági szakembere. INTERJÚ.

Ön nem tagja a kormánynak. Parlamenti képviselőként mégis rálátása van a kormány működésére, és talán beleszólása is az RMDSZ kormányzati munkájába.

Ma, amikor az elmúlt bő két év eredményeit értékeljük, egyszerre beszélünk az RMDSZ kormányzati és a parlamenti munkájáról, tehát mindarról, amit Bukarestben végzünk hétről hétre.  A Szövetségben folyamatos a párbeszéd a kormányban dolgozó kollégák és a parlamenti frakciók között, közös a tervezés, amire azért van szükség, hogy tudjuk, mit kell a kormányban és mit a parlamentben napirenden tartani. 

Több mint két évtizedig dolgozott a banki, pénzügyi szakmában, van tapasztalata ipari park vezetésében, jelenleg az RMDSZ gazdasági szakembere. Hogyan értékeli azt a munkát, amit a Szövetség az elmúlt több mint két évben a gazdaság élénkítéséért, a munkahelyek és a vállalkozások megvédéséért tett? 

Az évek során azt tanultam, hogy kétszer segít az, aki gyorsan segít. Ezt az elvet érvényesítettük a Szövetségben is, ezért bátran állítom, hogy amikor a koronavírus-járvány és a szomszédunkban zajló háború hatalmas próbatétel elé állította a gazdaságot, nem ültünk tétlenül egy percig sem. Az RMDSZ javaslatai vállalkozások ezreinek, munkahelyek százezreinek nyújtottak védelmet. Még 2020 novemberében kidolgoztuk a járványkezelési és gazdaságélénkítő akciótervünket, amely pár hónappal később komoly fegyverré vált a kezünkben, amikor kormányra léptünk. 

Mondok is egy példát: az RMDSZ kezdeményezte a háztartási fogyasztók segítése mellett azt is, hogy a hatósági árszabályozás a nagyfogyasztókat is védje az elszabaduló energiaáraktól. A kis- és középvállalatok, az élelmiszeripari cégek, a gyógyszergyártók, az oktatási intézmények, a kórházak, a közintézmények, az állami és a magánintézmények, a templomok és szociális intézmények egyaránt fél áron jutnak áramhoz a támogatásnak köszönhetően. 

Mondana példát arra is, hogyan nyújtottak segítséget a járvány idején?

Korábban, a járvány idején úgy védtük a munkahelyeket, hogy a kényszerszabadságra küldött közel 1 millió alkalmazott esetén a munkabér 75%-val egyenlő értékű állami támogatást biztosítottunk. Csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatást vezettünk be, az alkalmazottak állami pótlék formájában megkapták kieső jövedelmük 75%-át. Állami támogatással 3 hónapig megtérítettük a kényszerszabadságról munkába visszaálló alkalmazottak bérének 41,5%-át. Mindezek mellett állami fedezetű, kamattámogatott hitelekkel is segítettük a kis- és középvállalkozók működését és beruházásait.

Adókedvezményeket vezettünk be az építkezésben, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók számára, az építkezés esetében pedig ágazati minimálbért is megállapítottunk. Végül 1,9 milliárd eurós támogatást biztosítottunk a vállalkozásoknak különféle célokra, így a digitalizációra, kutatásfejlesztésre, továbbképzésre, vagy az energiahatékonyság növelésére. Külön támogatásra számíthattak a válság által jobban sújtott agrár-, vagy az élelmiszer- és építőipari vállalkozások.

Az RMDSZ által meghirdetett konzultációnak csak egyik része az eredménybeszámoló. Miért fontos, hogy megválaszolják a magyarok a konzultációs kérdéseket?  

Olyan környezethez szoktam, ahol a véleményeknek súlya van. A bankok vagy a vállalkozások világában ritkán kertelnek: határozottan, sokszor sarkosan fogalmaznak, ami egyébként a problémák megoldásának, a hiányosságok bepótolásának első lépését is jelenti. Erre kérem most közösségünk tagjait is: jöjjenek el a fórumokra, amelyeket Erdély-szerte szervezünk, vagy látogassanak el a kormany.rmdsz.ro oldalra, és töltsék ki a kérdőívünket. Higgyék el, minden hozzászólás számít, minden vélemény, javaslat segít a jövő teendőinek megtervezésében, a magyar közösség céljainak elérésében. 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek