rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagy Albert retrospektív kiállítás nyílik a Kolozsvári Művészeti Múzeumban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Kolozsvári Művészeti Múzeum és a kolozsvári Quadro Galéria Nagy Albert retrospektív kiállítást nyit csütörtökön 18 órától a múzeum emeleti dísztermeiben. A tárlat, amely szeptember 12-ig látogatható, Nagy Albert (1902–1970) munkáit sorakoztatja fel.


Az alkotó a romániai modern művészet meghatározó alakja volt, életműve mégsem eléggé széles körben ismert. Jelen tárlat Nagy Albert halálának ötvenedik évfordulója alkalmából, több intézmény és magángyűjtő erőfeszítését egybefogva valósult meg. A több mint 100 festményt és három szobrászati alkotást felvonultató kiállítás a szakértők és a nagyközönség számára egyaránt premier, hiszen ennyi munkáját még a festő életében sem állították ki egyszerre.

A legtöbb hazai, Nagy Albert-műveket őrző közgyűjtemény, valamint romániai, magyarországi és németországi magángyűjtemények anyagából válogattak, ezek „kincseinek” jelentős része eddig láthatatlan volt a szélesebb közönség számára. „A válogatás során arra törekedtünk, hogy az egész életműből ragadjunk ki jelentős műveket, így az 1930-as években készült, „útkereső” munkák mellett egyaránt szerepelnek az 1940-es évek elejének főművei és az 50-es évek remek, erőteljes kompozíciói, de a kiállítás gerincét a 60-as évek (a művész életének utolsó évtizedének) művei képezik” – közölték a szervezők.

E kiállítás második része elemző jellegű tárlat, mely a Nagy Albert alkotásait és eddig közöletlen írásait egyenértékű művekként kezeli és helyezi összefüggésbe, Boros Judit és Székely Sebestyén rendezésében augusztus 19-én nyílik a kolozsvári Quadro Galériában. A jelenlegi kiállítás kurátora Bordás Beáta (Kolozsvári Művészeti Múzeum / Erdélyi Művészeti Központ) és Székely Sebestyén (Quadro Galéria).

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek