no
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagyon komoly német - francia szövetségi szerződés jön

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Január 22-én írja alá Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az aacheni szerződést, ami eddig soha nem látott mélységben köti össze a két országot egymással.


A szerződés szerint a két kormány minden fontos EU-s döntés előtt külön egyeztet, és lehetőleg közös állásponttal érkezik a találkozókra.

Katonai és külpolitikai témákban különösen szoros együttműködést akarnak. Egyeztetik hadseregeik felfegyverzését, és összehangoltan fejlesztik tovább hadiiparukat, és a fegyverexportjukat is közösen intézik.

Franciaország - amely az ENSZ BT állandó tagja - támogatni fogja, hogy Németország is állandó tag legyen. Az is felmerült, hogy a francia BT-tagságot cseréljék le egy EU-s tagságra.

A két ország az eddigieknél is szorosabban egyeztet majd gazdasági törvényeikben, az EU-s közös piacon belül egy még integráltabb közös piacot létrehozva.

Fokozottan támogatják, hogy a polgáraik megtanulják egymás nyelvét.

Az intézkedések összefüggenek a britek kilépésével az EU-ból, és azzal, hogy Merkel és Macron szerint az USA-ra már nem lehet számítani a katonai védelem tekintetében. 

A Brexit után egyértelműen a francia hadsereg és a német gazdaság lesz a legerősebb az EU-ban. A kettő egyesítésével igyekeznek világpolitikai tényezőkké válni.

A német-francia szövetséggel szemben definiálta magát a napokban szerveződő olasz-lengyel szövetség, bár annak nincsenek konkrét együttműködési tervei, inkább csak politikai állásfoglalásai egyelőre. Az viszont világos, hogy a céljuk az EU-s tagállamok mozgásterének növelése, a közös intézmények és szabályok rovására. A magyar kormány szintén ezt a vonalat támogatja.

(444.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek