rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Örökbe fogadott örökség – a Rezidencia

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Örökségünk őrei vetélkedő felhívására a nagybányai Németh László Elméleti Líceum több csapattal is bejelentkezett. Olyan nagymúltú, nemzeti, kulturális örökségünknek kiemelten fontos, helyi épületeket fogadtunk örökbe, mint a Pénzverde, a Szent István Szálló, a Schola Rivulina, vagy éppen csapatunk örökbe fogadott öröksége, az egykori jezsuita rendház és iskola, a Rezidencia.


Az „Örökségünk őrei – Fogadjatok örökbe egy műemléket” elnevezésű, helytörténeti jellegű vetélkedőt 2012-ben indította útjára az RMDSz a Szórvány Cselekvési Terv részeként. Azóta egyre több iskola vállalja, hogy saját lakóhelyén, a magyarságunk kulturális örökségében fontos helyet elfoglaló épületeket örökbe fogadva, megismertesse saját környezetében és a nagyközönség előtt, sokszor rávilágítva azok hányatott sorsára, így történelmünk megpróbáltatásaira.

Csapatunk hat tagja a nagybányai Németh László Líceum XI-es diákja, név szerint: Lukács Tamara, Kádár Angéla, Kovács Márta, Molnár Tibor, Szabó Lenke és Szöllösi Natália. Vezető tanárunk Nagy-Jenei Zoltán. Annak ellenére, hogy a csapattagok kétharmada vidékről ingázik, végül mégis sikerült egy nagybányai épületet örökbe fogadni. Ez az épület az egykori jezsuita rendház és iskola, a későbbi minorita iskola, ami volt magyar állami iskola, leánygimnázium, 1-es számú általános iskola, és ahogy az utóbbi időkben nevezték, Petre Dulfu Általános Iskola. Ez a múlt közel háromszáz évet ölel fel, viszont jelenleg üresen áll. Felújítás alatt. A Németh László Líceumnak többszörösen odaígért épületről van szó, melynek felújítása, pénzhiányra hivatkozva, félbeszakadt. További sorsa bizonytalan. Azért is akartuk ezt az épületet örökbe fogadni, hogy rávilágítsunk jelenlegi mostoha sorsára, hiszen líceumunk több diákja is még ebben az épületben kezdte meg az iskolajárást. Mivel a köztudatban az épület régi neve is szerepel, mint a jezsuiták egykori Rezidenciája, így adva volt csapatunk neve, a Rezidensek.

A kulcsra zárt épületbe is nehezen, különleges engedéllyel lehet bejutni. Itt köszönnénk meg Mastan Eliza igazgatónő közbenjárását, a helyi RMDSZ részéről Hekman Andrea közreműködését és Paskucz István építész segítségét, hogy lehetőségünk nyílt bejutni az épületbe és végül egy teljes rendezvény erejéig megtölteni vendégekkel ezt az elhagyott iskolát.

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az épület történetéhez, megkerestük Szmutku Róbert plébánost, aki készségesen mesélt nekünk arról az időről, amikor az iskola még egyházi tulajdonban volt. Az épület modernkori és a közelmúlt történetét az iskola egykori aligazgatója, Lakatos Nella tanítónő mutatta be, aki vállalta, hogy a vetélkedő ideje alatt csapatunk védnöke, segítője lesz.

A Rezidencia épülete a jezsuiták kezdeményezésére épült a XVIII. század első felében, a nyitrai püspök, Matyasovszky László pénzügyi támogatásával. A rendház kezdetben egyszintes volt és már az első éveiben magába foglalta a rend iskoláját is (1748-1776). Miután a jezsuitákat feloszlatták, az épület a Szentháromság templommal együtt a minorita szerzetesek tulajdonába ment át, akik iskolává alakították a teljes és immár megemelt épületet (1776-1789, 1810-1887). A XIX. században, a felekezeti iskolák államosításával a Rezidencia is állami tulajdon lett (1789-1810, 1887-1920). A második világháború idején leánygimnázium (1940-1945). A kommunizmusban 1-es számú Általános Iskola, azt követően az iskola egykori román diákjáról a Petre Dulfu nevet kapja. Az iskola kiemelkedő diákja volt Lendvay Márton színész, Schönherr Gyula történész, Réti István és Thorma János festők, Tersánszky Józsi Jenő író. 

November 25-én a Rezidencián tartottuk meg épületismertető rendezvényünket, melynek több összetevője is volt. Élő népzenével fogadtuk vendégeinket, akiket Lakatos Nella köszöntött. Itt mondunk köszönetet zenészeinknek, Csomós Péternek, Debreczeni Rikinek és Balogh Áronnak. Ezt követően csapatunk a Nagybányai humanista arcképcsarnok címmel mutatta be a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület vándorkiállítását, röviden ismertetve az erdődi Bakócz Tamás, a szinérváraljai Sylvester János, a tótfalusi Misztótfalusi Kis Miklós, a nagybányai Bánffyhunyady Ötvös János, a Schola Rivulinát alapító Kopácsi István életét és az aranyvűvesség kevésbé ismert mestereit. A vendégek csoportokra osztva, bejárhatták az épületet, a vállalkozókedvűek pedig szabadulószobában próbálhatták ki leleményességüket. 

A közel kétórás rendezvény mintegy 70 diákot fogadott a Rezidencia épületébe. Így zártuk a vetélkedő első szakaszát. Várjuk a folytatást.

A Rezidensek

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek