rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szatmár megye kastéllyal, Tűzoltótoronnyal, szecesszióval

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ma Szatmár megyében barangolunk a Kolozsvári Rádió Nyaraló rovatban.


A Római Katolikus Székesegyház Szatmárnémeti egyik legjellegzetesebb épülete. Alapja az egykori alacsony, egytornyú plébániatemplom. Kupoláját, a mellékhajókat és a két tornyot a XIX. század harmincas éveiben építették. Ezeknek az átalakításoknak köszönhetően vált klasszicista stílusúvá. Külső falait a monumentalitás, az antik elemek szabad alkalmazása, illetve ünnepélyesség jellemzi.

A tűzoltótorony a régi Pannónia szálló, ma Dacia hotel mögötti téren áll. A kerek torony 45 méter magas. A város egyik szimbóluma. A 19. században innen figyelték a várost, ha esetleg tűz ütne ki.

Szatmárnémeti régi főterén található az egykori Pannónia Szálloda. Ez Partium egyik legismertebb szecessziós épülete, sokan a város jelképének tartják. Ma elhanyagolt, romos állapotban van. Főhomlokzata a szecesszió jegyeit hordozza, tagolt párkányai látványosan elkülönülnek egymástól. A belső terekben éttermet, kávézót, báltermet, illetve konyhát, cukrászdát és előadótermet is kialakítottak.

A nagykárolyi kastély mai elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni. Gróf Károlyi József a régi várat lebonttatta, és helyébe egy új, barokk stílusú kastélyt építtetett. Nagyméretű fogadótermét festmények és szobrok díszítették. Gróf Károlyi István később újból átalakíttatta az épületet Ybl Miklós tervei alapján. Neogótikus-neobarokk stílusú héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá formálták a kastélyt.

Hallgassa meg a teljes rovatot ide kattintva

(kolozsvariradio.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek