rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szijjártó Marosvásárhelyen: jót tenne a magyar–román viszonynak egy erősebb RMDSZ a bukaresti parlamentben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket kell meghozni – hangsúlyozta Szijjártó Péter szerdán Marosvásárhelyen. A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy Magyarország készen áll a sikeres erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatására.


Szijjártó Péter szerint jót tenne a magyar–román viszonynak, ha az RMDSZ nagyobb erőt képviselne a román parlamentben. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Marosvásárhelyen beszélt erről a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. A budapesti diplomácia vezetője szerdán kijelentette: nem azért jött Erdélybe, hogy beavatkozzon a román belpolitikába, Magyarország is kényes arra, hogy efféle ne történjen meg.

Hozzátette: a választásokon Románia állampolgárai döntenek az országuk jövőjéről, és a döntésüket Magyarország tiszteletben fogja tartani. „Arra kérem Románia magyar nemzetiségű polgárait, hogy vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, amely az ő jövőjükről, és az ő közösségük jövőjéről szó. Minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket meg kell hozni” – jelentette ki a magyar külügyminiszter.

Szijjártó: az RMDSZ dönt a kormányra lépésről Lapunk azon kérdésére, hogy Magyarország kormánya fontosnak tartja-e az RMDSZ részvételét egy választások utáni kormánykoalícióban, Szijjártó Péter azt mondta, kizárólag a magyar szövetség álláspontján múlik a döntés. Helytelen lenne ebbe a kérdésbe Budapestről beavatkozni, ezért nem is tesszük” – nyomatékosította a külügyi és külgazdasági tárca vezetője.

Az RMDSZ akkor részt kíván venni egy december 6-a utáni hatalmi koalícióban, ha nélküle is meglenne a megfelelő parlamenti többség? – kérdeztük Kelemen Hunortól.

Az szövetség elnöke azt mondta, a politikával együtt jár hatalomban való részvétel iránti törekvés abban az esetben, ha lehetséges, amennyiben arra megvannak a feltételek és létezik egy közösen megvalósítható program. Számunkra az erős parlamenti részvétel a fontos, ezt kell biztosítani, ha ez megvan, ki lehet alakítani egy olyan jobbközép koalíciót, amely a dolgokat előre tudja vinni, a legfontosabb kérdésekre pedig jó választ tud adni a választók számára. Akkor tudjuk vállalni ezt a felelősséget” – fogalmazott Kelemen.

Megemlítette, hogy a következő időszakban alkotmányos, valamint közigazgatási reformot akarnak a bukaresti politikai szereplők.

„Az alkotmányos reformhoz nem ötvenszázalékos, hanem kétharmados többség kell a parlamentben. A kérdés tehát az, hogy lehet-e egy olyan kétharmados, vagy ahhoz közeli többséget összerakni, amely révén egy, a magyar közösség, de többi polgár számára is elfogadható alkotmányos, illetve közigazgatási reform valósuljon meg” – hangsúlyozta az RMDSZ vezetője. Megjegyezte, hogy adott lehetőség az ellenzéki pozíció is, de a jelek szerint ez esetben a magyar formáció a Szociáldemokrata Párttal és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) kerülne egy társaságba, amit rendkívül kockázatosnak tartana. Kelemen Hunor némi meglepetésre biztos parlamenti bejutónak nevezte a szélsőséges, magyarellenes AUR-t, holott az eddigi felmérések rendre öt százalék alatti támogatottságot mértek a pártnak.

Folytatják a magyar támogatások kifizetését

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón is megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a magyar kormány folytatja az erdélyi mezőgazdasági feldolgozó egységek számára megítélt támogatások kifizetését.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán meglátogatta a Maros megyei Kerelőszentpálon a Magyarország támogatásával létrejött gabonafeldolgozó üzemet. A miniszter elmondta: a magyar állam az elmúlt években 70 milliárd forintnyi beruházásösztönzési támogatást juttatott Erdélybe, amelynek segítségével 135 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre mintegy 6000 kisebb, közepes és nagyvállalat. Az idén 53 mezőgazdasági nagyberuházás jött létre, együttesen 40 milliárd forint értékben, amelyekhez a magyar kormány 20 milliárd forint támogatást biztosított. Az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásával kapcsolatban – amelyet Bukarest egy írásos megállapodáshoz kötött – Szijjártó elmondta, ennek összeállításánál külön figyeltek, hogy a program szinkronban legyen a román, az európai és a nemzetközi joggal.

Az RMDSZ-szel való konzultációra alapozva készen állunk a program folytatására is, az előző évek sikerein felbuzdulva” – hangoztatta a miniszter. Leszögezte: akárki is nyeri meg a romániai választást, készen állnak a következő bukaresti kormánnyal való hatékony együttműködésre. Mint mondta, reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten alapulnak majd. Egy újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter kitért a szexbotrányba keveredett Szájer József európai parlamenti képviselőre is. „Az EP-képviselő a hét folyamán bejelentette lemondását, és azt mi, ugyanúgy, mint a bocsánatkérést, tudomásul vettük” – válaszolt a tárcavezető. Szijjártó Péter Marosvásárhelyen találkozott Soós Zoltán polgármesterrel, és megkoszorúzta Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nemrég felavatott szobrát.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek