rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szobrot állítottak Nagyvárad legnagyobb mecénásának, gróf Rhédey Lajosnak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.


Gróf Rhédey Lajos szobrának ünnepélyes felavatásával, Szent László szobrának megkoszorúzásával és László Gyula-emlékkonferenciával hétfőn megkezdődött a 6. Szent László Napok.

Gróf Rhédey Lajos (1761–1831) Várad jeles mecénása volt, többek között saját, hatalmas fákkal övezett kertjét is a városnak adományozta, éppen kereken 200 évvel ezelőtt. A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak is. A fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, majd civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzből kiöntetett a büszt, Deák Árpád helybéli szobrászművész alkotása.

A szoborállítás régi vágya volt Nagyvárad magyar közösségének. Az ünnepségen felszólalók – Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul, Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, a Szent László Napok főszervezője, Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke – méltatták a közösségéért sokat tevő mecénást.

Az ünneplő közönség | Fotó: Facebook/Szent László Napok

A nap folyamán, a hagyományokhoz híven megkoszorúzták a római katolikus székesegyház előtt álló Szent László-szobrot, és a a Magyar Polgári Egyesület szervezésében emlékkonferencián adóztak a húsz évvel ezelőtt, Nagyváradon elhunyt László Gyula Széchenyi-díjas magyar régész, történész, képzőművész, egyetemi tanár emlékének. 

A konferencián felszólalt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is | Fotó: Czeglédi Zsolt

A Szent László Napok ünnepélyes megnyitóját a Szigligeti Színházban tartották, ahol az ünnepi beszédeket követően Mátyás király Váradon című műsorával fellépett a Magyar Állami Népi Együttes és vendégei, Kátai Zoltán énekmondó, a Cickom Énekegyüttes, Busai Bori és Makula Zoli, a Magyar Állami Népi Együttes, valamit a Bartina Néptáncegyüttes.

A Szent László Napok egy hétig tartja lázban a „Pece-parti Párizst”. A programot a rendezvény honlapján lehet böngészni. 


(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek