rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tovább szivárog a nehézfémeket tartalmazó bányavíz a Máramaros megyei tárnából

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Annak ellenére, hogy a hatóságok felszólították az érintett társaságot a szennyezés forrásának megszüntetésére, tovább szivárog a nehézfémeket tartalmazó bányavíz a miszbányai Câmpurele bánya tárnájából.


Mindez a kolozsvári központú Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság lapunknak nyújtott tájékoztatásából derül ki. Cristina Vădan, az intézmény szóvivője által a Krónika rendelkezésére bocsátott videófelvétel arról tanúskodik, hogy három nappal a szerdai balesetet követően, szombaton is ömlött a barna lé a Miszbánya térségében fekvő bányából a szabadba.

A vízügyi igazgatóság illetékesének közlése szerint a bányavíz másodpercenként 0,17 köbméteres hozammal folyik ki a lezárt tárnából. Megjegyzendő, hogy a bányavíz a szerdai kiömlés első óráiban másodpercenként 1,5-1,6 köbméteres hozammal folyt a Láposbánya patakba, és vöröses színű üledéket sodort magával. Az igazgatóság szóvivője közölte, a vízügyi szakértők folyamatosan monitorozzák a helyszínt, a bányából kiömlő vizet, ugyanakkor a Láposbánya patak, a Lápos, valamint a Szamos folyó vízminőségét. A Máramaros megyei hatóságok újabb mintát vettek a környező élővizekből, és a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a patakban és a két folyóban a vas, a réz, a mangán és a cink koncentrációja továbbra is meghaladta a megengedett értékeket a Lápos és a Szamos egybefolyásánál. A Szamos Szatmár megyei szakaszán, a román–magyar határig ugyanakkor már nem észlelhető elszíneződés a folyón.

Mint ismeretes, szerdán a Câmpurele színesfémbánya bezárt tárnájába beszivárgott víz tört a felszínre Máramaros megyében, lerakódott üledéket magával sodorva jutott a Láposbánya-patakba, ahonnan a Lápos folyóba, majd a Szamosba ömlött. A tisztítatlan bányavízzel nehézfémek kerültek az élővizekbe, amelyek értéke 2-3-4-szerese volt a megengedett küszöbértéknek. A szennyezés halpusztulást nem okozott, viszont a Szamoson Magyarországra is eljutott, ahol kezdetben az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja szintén határérték feletti volt. Azóta a magyar hatóságok beszámolója szerint a nehézfémek koncentrációja fokozatosan hígul.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság a nehézfémeket tartalmazó bányavízzel szennyezett part- és folyószakasz megtisztítására, a szennyezés megszüntetésére kötelezte a történtekért felelős társaságot, az Explo Mining COAL Kft.-t. A „szennyező fizet” elve alapján a cég fogja állni a járulékos költségeket, beleértve a hatósági beavatkozást, ezen kívül bírságra is számíthat. Áder János köztársasági elnök a történtek miatt Klaus Iohannis román államfőhöz fordult a Szamos nehézfémszennyezése ügyében annak érdekében, hogy Románia késedelem nélkül tegyen lépéseket a most már rendszeressé vált szennyeződések miatt.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek