no
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Trump adventi üzenete: keresztény hitvallás vagy az ideológiai háború új fejezete?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Happy Holidays vagy Merry Christmas? E két jókívánság mögé sorakozik fel Amerika, és vívja a maga ideológiai harcát.


Vasárnap elkezdődött az advent, a keresztény hit szerint a várakozás, a készülődés időszaka Krisztus születésére. Ahogy már megszokhattuk, ilyenkor megindul vagy felerősödik az ideológiai háború a karácsony lényegéről. Szekuláris ünnep, aminek már semmi köze a bibliai történethez? A családokat és a batárokat közelebb hozó, jótékonyságra serkentő hónap? Vagy már nem szól semmi másról, mint a munkahelyi partikról, vásárlásról és túlköltekezésről? A lényegről, a Megváltó születéséről pedig teljesen megfeledkezett a világ?

Happy Holidays vagy Merry Christmas? E két jókívánság mögé sorakozik fel Amerika, és vívja a maga ideológiai harcát. Aki az ateistáknak akar gesztust tenni, az a politikailag korrekt Happy Holidays!-szel (Boldog Ünnepeket!) köszön. Akinek a karácsony még mindig vallásos és hagyománytisztelő ünnep, az Merry Christmas!-t (Boldog Karácsonyt!) kíván.

Az ideológiai háborúk mestere, Donald Trump elnök ebbe a harcba is beszállt. Már a kampányban is azt ígérte, hogy ha ő lesz az elnök, akkor visszatér a karácsony a Fehér Házba. Persze, mint a legtöbb Trump-megjegyzésben, ebben is van túlzás. Merthogy nem volt teljesen száműzve a karácsony: Barack Obamát ugyan lehet azzal vádolni, hogy hanyagolta a vallási tartalmat, sőt egyházellenes rendeleteket is hozott, de Ronald Reagan és a két Bush elnök hívő keresztények voltak, akik megadták a karácsony rangját.

Donald Trump soha sem volt híres vallásosságáról, templomot ritkán látott, életét nem a kereszténység szelleme irányította. De ez mellékes szempont azoknak a hívő embereknek, akiket korábban a liberálisok kigúnyoltak, lenéztek, maradinak neveztek. Számukra Trump a hit védelmezője, aki nem fél attól, hogy szembeszálljon a szekulárisokkal, a liberális megmondóemberekkel. Trump tábora az új korszak minden jelének örül. Amikor a Fehér Ház karácsonyi dekorációjában megjelent a betlehemi jászol, egekig magasztalták a szervezőt, a First Lady-t, Melania Trumpot.

A nemzet karácsonyfájának meggyújtásakor pedig az elnök mondott szépen megírt beszédet. Emlékeztette a megjelenteket arra, hogy 1870-ben Ulysses S. Grant elnök nyilvánította nemzeti ünneppé a karácsonyt. Úgy érzi, hogy most neki kell ezt a történelmi tettet megerősíteni.

 

 

„Az amerikaiaknak a karácsony mindig is az imádkozást, az Isten imádását, a hálát, a békevágyat, a megújulás iránti jóakaratot jelentette… Akármi is a hitünk, tudjuk, hogy Jézus Krisztus születése és nagyszerű életének története megváltoztatta az emberiség történelmét. Alig akad életünknek olyan része, amire Krisztus élete ne lett volna hatással, legyen az a zene, képzőművészet, kultúra, jog, az emberi méltóság tisztelete szerte a világon. Minden évben karácsony táján felfedezzük, hogy az igazi karácsonyi szellem nem azt jelenti, hogy mink van, hanem azt, hogy kik vagyunk. Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Ez az igazi öröm forrása ebben az időszakban. Ez teszi boldoggá a karácsonyt” – mondta Donald Trump elnök.

A beszédnek nagy sikere volt a jobboldaliak körében. A liberálisok a képmutatásokra hívták fel a figyelmet, majd megjegyezték, hogy feltűnően kevesen vettek részt az ünnepségen. Így kezdődik advent „csendes várakozása” az Egyesült Államokban.

(valasz.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek