rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Uniós költségvetés: Lengyelország vétó helyett kész a kompromisszumra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lengyelország kész elállni az Európai Unió következő hétéves költségvetésével és koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban kilátásba helyezett vétójától, ha az unió vezetői jóváhagynak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatról - jelentette ki csütörtökön Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes Brüsszelben.


Gowin vezető uniós tisztségviselőkkel folytatott tanácskozása után újságírók előtt azt mondta, hogy Lengyelország belátja, hogy pénzügyi károkat okozna Lengyelországnak és más uniós tagállamoknak is, ha Varsó megvétózná a következő hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot.

"Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egy lengyel vagy magyar vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely - ellentétben néhány lengyelországi véleménnyel - nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk" - mondta Gowin. Hozzátette: a kompromisszum akkor lehetséges, ha az EU vezetői elfogadnak egy kötelező erejű nyilatkozatot a jogállamisági feltétel magyarázatáról. 

"Ezzel a magyarázó nyilatkozattal az Európai Tanács világossá tehetné, hogy a jogállamisági határozatot nem használnák fel arra, hogy ok nélkül nyomást gyakoroljanak egyes tagállamokra olyan témákban, amelyeknek nincs köze az uniós pénzek helyes felhasználásához" - fejtette ki a lengyel politikus.  Gowin beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság képviselői csütörtökön egyértelművé tették számára: ha Lengyelország és Magyarország továbbra is ragaszkodik a vétóhoz, akkor az EU kénytelen lesz megkerülni őket, és a 25 tagállam együttműködésével fogja elfogadni a helyreállítási alapot.  "A lengyel gazdaság nagyon jól teljesít, és a jövő évet túlélné azon források nélkül is, amelyektől egy esetleges ideiglenes költségvetés miatt elesne. Viszont még mindig van mozgástér a megegyezésre, és úgy gondolom, meg is fog születni ez a megegyezés" - mondta Jaroslaw Gowin.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek