k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Visszakerülhet a belvárosba Kolozsvár legrégebbi köztéri alkotása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A barokk kori Mária-oszlop jelenleg a Szentpéteri templom mögött látható, a Hóstáti (Mărăști) lakónegyedben.


Visszaköltöztetné eredeti helyére, vagyis a piaristák temploma elé a barokk kori Mária-oszlopot az RMDSZ Kolozsváron. Oláh Emese alpolgármester közölte: „az Egyetem és a Farkas utca felújítására meghirdetett ötletbörze jó alkalmat kínál arra, hogy művészeti örökségünket megfelelően érvényre juttassuk”. A Szentpéteri templom mögött ugyanis nem érvényesül kellőképpen Kolozsvár, illetve Erdély egyik legrégibb barokk köztéri alkotásaként számon tartott fogadalmi oszlop, amely eredetileg a piaristák temploma előtti teret díszítette.

A Mária-oszlopot Anton Schuchbauer szobrász faragta az erdélyi római katolikus arisztokrácia egyik jelentős képviselője, Kornis Antal főkormányszéki tanácsos megbízásából, aki az 1738 óta tartó pestisjárvány elmúlta iránti hálából állíttatta.

Az 1950-es években még az egyetem előtti téren állt, de a magyar egyházi jelképet nem nézte jó szemmel a kommunista városvezetés. Végül egy kis kitérővel 1961-ben helyezték el a Szentpéteri templom udvarán, a Hóstát (ma Mărăști lakónegyed) falusias környezetében. Ma ez a város egyik legforgalmasabb pontja, igaz, nem a turisták, hanem a gépjárművek miatt. 

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek